Film o radničkoj nesreći

Izvor: Politika, 18.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film o radničkoj nesreći

Posle sahrane kolege Radislava Stojanova, koji je preminuo na protestu u Beogradu, njegovi drugovi su se vratili u krug fabrike, u kojoj je od početka privatizacije umrlo pet radnika

Zrenjanin – Radnici „Šinvoza” juče su se oprostili od kolege Radislava Stojanova koji je preminuo na protestu u Beogradu. Posle sahrane, vratili su se u krug fabrike u kojoj je od početka privatizacije umrlo pet radnika. Tri su se obesila, a dvojica od njih su ostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oproštajna pisma iz kojih se vidi da su digli ruku na sebe zbog bezizlaza u koji ih je dovela tranzicija.

Ovih dana poznati režiser Želimir Žilnik u Zrenjaninu snima film o radničkim nedaćama. Glavni junaci su oštećeni radnici i tu za glumcima nema potrebe.

U aprilu 2004. „Šinvoz” je na aukciji kao fizičko lice kupio Nebojša Ivković. Većinski udeo od 56 procenata, koji su pripadali državi, trebalo je da plati 240 miliona dinara, u šest godišnjih rata, a ugovorom je preuzeo obavezu da u preduzeće investira 18 miliona dinara.

Radnici tvrde da je vrlo brzo postalo očigledno da novi većinski vlasnik i njegov menadžment svesno gase fabriku za remont šinskih vozila. Njena odlična lokacija – u krugu od jednog kilometra je železnička pruga, magistralni put Zrenjanin–Beograd, pristanište u izgradnji, kao i budući teretni aerodrom u Ečki – pripremala se za neke druge biznise. U tim planovima dotadašnji zaposleni nisu viđeni.

Kako je za „Politiku” juče ispričao radnik Boško Stamenković, u prisustvu većeg broja kolega koji su sve potvrdili, nezakonitom transakcijom Ivković je u julu ove godine uvećao svoj udeo u kapitalu, i pošto je u odlučivanju imao dvotrećinsku većinu radio je što je hteo. A većinski vlasnik je postao pošto je obavezu da investira 18 miliona dinara ispunio tako što je kao investiciju uneo lokomotive koje više nisu bile ni za remont ni za upotrebu, već samo za staro gvožđe.

Posle toga „Šinvoz” je u poslovanju s preduzećima, čiji je takođe vlasnik Nebojša Ivković, ostajao sve kraći, da bi na kraju bio uveden u stečaj. Tako je 400 radnika moralo na biro za zapošljavanje.

S obrazloženjem da je „Šinvozov” račun u neprekidnoj blokadi više od 60 dana (na iznos od 32 miliona dinara), pokretanje stečajnog postupka tražio je beogradski „TTC Logistik”, čiji je osnivač upravo Nebojša Ivković.

– Trgovinski sud u Zrenjaninu doneo je rešenje o uvođenju stečajnog postupka 16. novembra prošle godine, a zastupnik grupe radnika je odmah uložio žalbu i očekujemo da se Viši trgovinski sud u Beogradu izjasni do kraja ovog meseca, a do tada moraju da pričekaju sve radnje vezane za ovu firmu – rekao je juče stečajni upravnik Nebojša Bajić.

Za vreme protesta u Beogradu radnicima „Šinvoza” je obećano iz Ministarstva pravde da će predmet koji stoji u Višem trgovinskom sudu biti ažuriran, jer je za njegovu sudbinu vezana budućnost 400 porodica. Pored toga, ministar Mlađan Dinkić je rekao da će se ispitati rad kancelarije Agencije za privatizaciju u Novom Sadu , jer se sumnja da su kontrole koje su otud dolazile u „Šinvoz” bile nesavesne.

Nagovešteno je da će se u ispitivanje svih okolnosti uključiti i UBOPOK, kako bi se utvrdilo da li je reč i o organizovanom kriminalu.

– Nama je najvažnije da se rezultati, ma kakvi bili, vide što pre i ubeđeni smo da postoje svi elementi da se poništi privatizacija i obustavi stečaj, kako bi se radnici što pre vratili na svoja radna mesta – kaže Mita Lisica, često citirani čelnik Protestnog odbora.

Radovan Mališ, dugogodišnji radnik „Šinvoza”, i ne pokušava da sakrije očaj.

– Ako bi nas psihijatri pregledali, našli bi da niko više nije normalan – priča Mališ. – Porodice su nam bukvalno gladne, mesecima bez ikakvih primanja. Nas pedesetak se obratilo lekarima za pomoć zbog psihičkog opterećenja koje trpimo dok gledamo nepravdu koja nam se nameće. Izgleda da se u ovoj zemlji radi po isprobanom receptu kako da se opljačkaju radnici, a da se novac premesti u džepove bogatih i svemoćnih. Zamislite, iz naše firme je, od kada je privatizovana, otišlo 400 radnika bez dinara otpremnine. Još toliko je nametnutim stečajem oterano na biro. A sve na prevaru i lopovluk. Ubeđeni smo da ćemo isterati pravdu i vratiti se na posao da remontujemo vagone i lokomotive, što se ovde uspešno radilo preko stotinu godina.

Ovde je svima jasno da se privatizacija mora poništiti, jer kupac nije ispunio ugovorne obaveze.

Ukoliko se to dogodi, odnosno ako se obustavi stečaj, ubeđen sam da će ovde ubrzo raditi hiljadu zaposlenih, kaže

Ako se ne spreči propadanje zrenjaninskih fabrika „Šinvoz” i „Bek”, Mirko Malešev, vođa Samostalnog sindikata za više opština sa sedištem u ovom gradu, poručuje da će sa kolegama sindikata „Nezavisnost” podići šatore u Beogradu.

Đuro Đukić

[objavljeno: 19/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.