Fijat otvara akademiju za obuku radnika

Izvor: S media, 16.Jan.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat otvara akademiju za obuku radnika

Italijanska kompanija Fijat otvoriće sredinom godine akademiju za obuku radnika i menadzera fabrike automobila u Kragujevcu, najavio je zamenik gradonačelnika Nebojša Zdravković.

Akademija će se nalaziti gde i fabrika Fijat automobili Srbija u Kragujevcu a predvidjeno je da obuku prodje 1.000 polaznika godišnje, rekao je Zdravković agenciji Beta.

"U akademiji će se obučavati radnici za savremene tehnologije i rad na novim mašinama koje će biti instalirane >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu," rekao je Zdravković.

On je dodao da će se u akademiji dodatno obučavati i prekvalifikovati dosadašnji radnici u kragujevačkoj fabrici. Polaznici će biti i najbolji djaci kragujevačkih srednjih škola.



"Fijat, kao velika svetska automobilska kompanija, donosi nove procese rada, najsavremeniju tehnologiju i naši ljudi treba da budu spremni da rukuju novim trehnologijama i mašinama, što će nam omogućiti da prevazidjemo zaostatak u tehnologiji u poslednjih 20 godina," naveo je Zdravković.


Prema njegovim rečima, cilj Fijata je da se premosti tehnološki zaostatak i obuči dovoljno radnika za potrebe fabrike Fijat automobili Srbija, ali i za rad u kooperatnskim firmama kojima će, kako se procenjuje, biti potrebno više od 10.000 radnika.

Zdravković je dodao da je otvaranje Fijatove akademije sastavni deo priprema italijanskog proizvodjača za lanisranje novog modela u drugoj polovini 2011. godine i proizvodnju 200.000 vozila godišnje.

"Italijanski Fijat je, takodje, potpisao Protokol o saradnji sa srednjom Politehničkom školom u Kragujevcu i 100 djaka iz te škole već pohadja praktičnu nastavu u fabrici Fijat automobili Srbija", rekao je Zdravković.

On je dodao da je u okviru prilagodjavanja nastavnog programa potrebama italijanskog proizvodjača automobila. U Politehničkoj školi od ove školske godine uvedena su dva nova smera - tehničar za robotiku i tehničar za mehatroniku.

Prema rečima Zdravkovića, ubuduće će i druge tehničke škole ali i Mašinski fakultet u Kragujevcu morati da usklade nastavne programe sa potrebama fabrike automobila.

On je naveo da će Fijatu u Kragujevcu biti najpotrebniji radnici sa znanjem iz mašinstva, elektronike i elektrotehnike.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.