„Fič“: Investicioni rejting Rusije na nivou BBB sa pozitivnim prognozama

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fič“: Investicioni rejting Rusije na nivou BBB sa pozitivnim prognozama

Međunarodna rejting agencija „Fič“ potvrdila je investicioni rejting Rusije na nivou BBB sa pozitivnim prognozama, navodi se na sajtu agencije.
„Ruski rejtinzi balansiraju između vrlo jake suverene ravnoteže, stabilnih spoljnih finansija i makroekonomske politike u pozadini slabije perspektive rasta, visoke sirovinske zavisnosti, slabih standarda upravljanja i geopolitičke napetosti“, navodi se u saopštenju. Kako piše agencija RBK, takav rejting Rusije se drži od 2017. godine i nalazi se na nivou Kipra, Mađarske, Rumunije, Indije i Urugvaja. Kako navodi agencija, sankcioni rizici smanjuju pokazatelj za jedan stepen. U isto vreme, prema prognozama analitičara, dvostruki suficit Rusije, niski državni dug i velike valutne rezerve će omogućiti stabilnost ekonomije zemlje pred novim sankcijama. U februaru je agencija „Modi“ povećala suvereni rejting Rusije sa BA1 (neinvesticioni nivo) na BAA3 (niski investicioni nivo). Prema mišljenju analitičara, ekonomska politika zemlje je ojačala državne finansije i spoljne pokazatelje i smanjila ranjivost od spoljnjeg uticaja, između ostalog i od sankcija.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.