Farmaceuti se dogovarali i delili tržište

Izvor: B92, 29.Sep.2018, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Farmaceuti se dogovarali i delili tržište

Beograd -- Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri farmaceutske kuće - "Farmiks", "Beohem-3", "Makler" i "Farmasvis" iz Beograda.

Osnovano se pretpostavlja da su se na tržištu dogovarali oko podnošenja ponuda na javnim nabavkama lekova za lečenje hemofilije. Naime, delili su tržište snabdevanja lekovima za lečenje hemofilije na javnim nabavkama, i to u periodu od 2014. do 2017. godine.

Kako se navodi u saopštenju Komisije, podela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tržišta od strane konkurenata smatra se veoma teškom povredom konkurencije. S toga je Komisija osnovano posumnjala da postoji opasnost uklanjanja ili izmene dokaza koji se nalaze kod stranaka. Zbog toga je urađen nenajavljeni uviđaj u sedištima firmi protiv kojih je pokrenut postupak.

"Urađen je pregled i provera poslovnih prostorija stranaka u ovom postupku", navode u Komisiji, prenose Večernje novosti.

"Pregledani su računari i drugi mediji za čuvanje elektronskih podataka. Proveravani su ugovori, finansijska i druga poslovna dokumentacija, poslovna prepiska i sve u vezi sa ispitivanjem postojanja povrede konkurencije. Zbog toga pozivamo sve one koji raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantim informacijama, koje mogu biti od značaja za utvrđivanje činjeničnog stanja u ovom postupku, da ih dostave Komisiji", dodaju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Postupak protiv farmaceuta: Dogovarali se pre nabavki

Izvor: Večernje novosti, 29.Sep.2018

Antimonopolisti češljaju "Farmiks", "Beohem-3", "Makler" i "Farmasvis". Komisija "skenira" konkurse za lekove protiv hemofilije. Iz firme "Mimo" odgovorili na kaznu KOMISIJA za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri farmaceutske kuće - "Farmiks", "Beohem-3",...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.