Fabrika sintetičkih prediva u Grockoj, jedna od retkih koja je opstala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 18:04

Fabrika sintetičkih prediva u Grockoj, jedna od retkih koja je opstala

U bivšoj Jugoslaviji postojalo je 13 fabrika sintetičkih prediva. Do danas ih je opstalo svega tri, a jedna od njih se nalazi u Srbiji. Uprkos teškim vremenima za našu državu i privredu, Kompanija "Dunav" u Grockoj, obeležila je 60 godina rada i nastavlja sa modernizacijom u proizvodnji i osvajanjem novih tržišta.

Od 29. septembra 1960., kada je osnovana, kompanija Dunav u Grockoj je prošla trnovit put, ali ni u jednom trenutku nije dozvolila da njen opstanak bude doveden >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pitanje. Uprkos velikoj i oštroj konkurenciji iz inostranstva, ona je danas jedna od najznačajnijih kompanija u tekstilnoj industriji Srbije.

Uvođenjem novih tehnologija u proces proizvodnje, neminovno je dolazilo i d o stvaranja tehnološkog viška zaposlenih, ali se kompanija Dunav i za njih postarala. Investirala je u otvaranje 27 takozvanih kućnih fabrika, u kojima su zapošljavani oni ranici, za koje više nije bilo potrebe u fabričkoj proizvodnji. Neka od preduzeća i danas uspešno posluju.

Uprkos tome što je pandemija koronavirusa usporila plasman robe na strana tržišta, i to za renomirane kupce, proizvodnja sintetičkih vlakana se prilagodila novonastaloj situaciji, pa se tako danas u fabrici Dunav u Grockoj proizvode i elastične trake za epidemiološke maske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.