Evo kuda će prolaziti novi naftovod u Srbiji MAPA

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 13:36

Evo kuda će prolaziti novi naftovod u Srbiji MAPA

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od granice sa Mađarskom do Novog Sada.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža. Na teritoriji Novog Sada obuhvataće cele katastarske opštine Novi Sad III i Kać, na teritoriji Žablja katastarske opštine Žabalj, Čurug 1 i Gospođinci, na teritoriji Bečeja katastarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opštine Bačko Gradište, Bečej i Bačko Petrovo Selo. Na teritoriji opštine Ada obuhvatiće cele katastarske opštine Ada i Mol, na teritoriji opštine Sente celu katastarsku opštinu Senta, a na teritoriji Kanjiže cele katastarske opštine Velebit, Trešnjevac, Kanjiža, Martonoš i Horgoš.

Izrada prostornog plana zasnivaće se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, kao i na zaključku Vlade kojim je projekat izgradnje naftovoda Mađarska – Republika Srbija utvrđen za projekat od značaja za Republiku Srbiju.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke, a sredstva za izradu plana obezbediće Transnafta AD Pančevo.

Uporedo će se raditi i na projektu i na prostornom planu

Transnafta Pančevo AD oglasila je u decembru i pregovarački postupak za izradu prostornog plana područja posebne namene sa elementima detaljne regulacije za izgradnju naftovoda Mađarska –Srbija. U pregovarački postupak pozvan je Zavod za urbanizam Vojvodine.

Kako je navedeno, u objašnjenju dodele ugovora bez objavljivanja javnog poziva, za izradu Prostornog plana područja posebne namene za planiranu trasu budućeg naftovoda od Mađarske (Horgoš) do Republike Srbije (Novi Sad) koja prolazi kroz opštine Novi Sad, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, nadležan je samo Zavod za urbanizam Vojvodine.

U obaveštenju se podseća da je Transnafta, kao nosilac projekta, za izradu projektno-tehničke dokumentacije već objavila tender, ali da je uporedo potrebno sprovesti i izbor izrađivača prostornog plana.

Odabrani projektanti

Inače, javno preduzeće Transnafta Pančevo raspisalo je u decembru prošle godine tender za izradu planske i tehničke dokumentacije za izgradnju ovog novog pravca snabdevanja Srbije sirovom naftom.

Ugovor vredan 447,1 milion dinara dodeljen je grupi ponuđača koju čine kompanije Delta inženjering, Geo GIS i Delta Preving iz Beograda.

U toj tenderskoj dokumentaciji je navedeno da je predviđen je takav koncept transporta da se sirova nafta koja se južnim krakom naftovoda Družba transportuje iz Rusije preko Ukrajine do mađarske rafinerije Dunav kod Budimpešte, iz rafinerije pumpa do Alđe i od Alđe dalje pumpama transportuje do Novog Sada (Terminal Transnafta).

Od Novog Sada nafta se dalje do Rafinerije Pančevo transportuje postojećim naftovodom Transnafta.

Na teritoriji Srbije naftovod bi se prostirao od granice sa Mađarskom (Horgoš) do Terminala Transnafta u Novom Sadu.

Novi naftovod bi se vodio od granice sa Mađarskom u koridoru gasovoda Balkanski tok do Gospođinaca, a dalje u koridoru naftovoda US Tisa – Novi Sad.

Planirani naftovod od Horgoša do Novog Sada, koji će Srbiju preko Mađarske spojiti sa ruskim naftovodom Družba, planiran je u dužini od 120 kilometara, sa godišnjim kapacitetom od 5,5 miliona tona nafte.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija–Mađarska iznosi 157 mil EUR za srpsku deonicu naftovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.