Evo kako će izgledati rekonstruisan Savski trg: Pešačke zone i mnogo zelenila FOTO

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 13:51

Evo kako će izgledati rekonstruisan Savski trg: Pešačke zone i mnogo zelenila FOTO

Beograd -- Na Savskom trgu uveliko se priprema postavljanje 23 metra visokog spomenika Stefanu Nemanji, koji će dominirati centralnim delom ovog trga.

Na fotografijama možete videti kako će po završetku rekonstrukcije izgledati novi javni prostor kao deo Beograda na vodi.

Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganje ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i u parteru oko bivše zgrade Glavne železničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanice.

Inače, na trgu se sadi oko 300 stabala, pa će ovo, uz Savski park i drvorede duž ulica, biti jedan od zelenijih delova grada.

Rekonstrukcija Savskog trga se, uz pažljivo očuvanje autentičnih istorijskih slojeva, sprovodi na osnovu projekta španskog arhitektonskog tima Fenwick Iribaren Architects, koji je pobedio na međunarodnom konkursu, saopšteno je.

Da podsetimo, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je nedavno da će rekonstrukcijom Savskog trga biti potpuno promenjen način na koji će taj deo Beograda funkcionisati

"Tu se pravi najveći pešački trg u Beogradu. Površina će biti oko 12.000 metara kvadratnih, a po obodima će ići tramvajski, autobuski i automobilski saobraćaj", kazao je Vesić.

Osim toga, zgrada Pošte na Savskom trgu biće rekonstruisana, dobiće izgled kakav je imala pre Drugog svetskog rata, rekao je glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić pre četiri dana.

"Pokrećemo postupak kako bismo izvršili rekonstrukciju Pošte, koja će dobiti 'novi-stari' izgled, onakav kakav je imala pre bombardovanja u Drugom svetskom ratu", rekao je Stojčić.

On je dodao i da će pokušati da u istom trenutku kada otvore Savski trg, bude završena i fasada Pošte.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.