Evo kad kreće postavljanje spomenika Stefanu Nemanji

Izvor: B92, 04.Avg.2020, 19:44

Evo kad kreće postavljanje spomenika Stefanu Nemanji

Beograd -- Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da montiranje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu koji se rekonstruiše počinje 15. avgusta.

Najavljeno je da će spomenik biti u Beogradu do danas, ali je rok pomeren za deset dana zbog carinskih procedura sa Rusijom i dodatnih procedura zbog epidemije virusa kovid 19. Spomenik je bio završen i spreman za transport u Beograd sredinom marta, ali je zbog vanrednog stanja i zatvaranja granica sve odloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za skoro pet meseci, odnosno do 15. avgusta, rekao je Vesić gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u.

On je objasnio da će spomenik biti transportovan u delovima koji će biti dovezeni u deset kamiona, prenosi Beoinfo.

Prva četiri kamiona krenuće iz Moskve do 7. avgusta i u Beograd stižu do 14. avgusta. Naredna četiri kamiona doći će u Beograd do 31. avgusta, a poslednja dva stižu do 15. septembra, pojasnio je Vesić.

Kako je naveo zamenik gradonačelnika, radnici i montažeri iz Rusije stižu u Beograd 10. avgusta i dan pošto stignu delovi postamenta već 15. avgusta počinju montiranje spomenika, dok će vajar Aleksandar Rukavišnikov biti u Beogradu od septembra i nadgledati postavljanje spomenika.

On je naveo da je rok za postavljanje spomenika dva meseca od početka radova, odnosno 15. oktobar. Vesić je rekao da će Savski trg biti najveći pešački trg u Beogradu površine 12.000 metara kvadratnih, dok će saobraćajnice zauzimati devet hiljada metara kvadratnih.

"Na novom trgu biće 250 novih stabala, od čega je 60 već sada zasađeno", poručio je Vesić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.