Izvor: RTS, 04.Avg.2020, 18:42

Vesić: Gradske vlasti neće dozvoliti seču stabala

Govoreći o rešenju za uređenje nekadašnjeg prostora Avala filma, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za RTS gradske vlasti neće dozvoliti seču stabala. Navodi da će postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu početi 15. avgusta.
Vesić navodi da je u toku izrada prostornog plana za nekadašnji Avala film. Posle će uvidom u plan primedbe moći da iznosu građani i institucije. Tek na kraju, plan usvajaju gradski odbornici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << objašnjava Vesić.

"Niko u planskoj komisiji neće podržati seču stabala, za svako posečeno stablo moraju da se posade tri. Sa druge strane grad mora da se razvija, kaže Vesić.
Slučaj parkića na Banovom brdu, prema Vesiću, potpuno je dugačiji.
"I građani i investitor su bili u pravu. Investitor je kupio privatno zemljište, ali sa druge strane stanarima bi bilo blokirano prirodno svetlo", kaže Vesić.
"Za šest do sedam meseci park će postati javna zelena površina, a potom ćemo poslušti predloge građana", rekao je Vesić. 
Govoreći o spomeniku Stefanu Nemanji koji će biti postavljen na Savskom trgu, Vesić napominje da je transport prvih delova već počeo.
"Ukupno četiri kamiona će krenuti do 7. avgusta, a u Beograd će stići do 14. Majstori za monitranje iz Rusije stižu u srpsku prestonicu do desetog, a postavljanje spomenika počinje 15. avgusta. Rok za postavljanje je dva meseca, do sredine oktobra, a ceo Savski trg biće otvoren do sredine novembra", dodaje Vesić.
"Nikada nije bilo reči o novom imenu za Sarajevsku"Osvrnuvši se na polemike u koje su izazvale najavljene promene naziva ulica u Beogradu, Vesić kaže da "javnost ne želi da ima ulice čija imena više nisu deo naše zajedničke istorije", naglasivši da će Hrvatska ulica sigurno dobiti novi naziv.
"Ne mislim da Matija Gubac treba da ima ulicu u Beogradu jer on više nije deo naše istorije, dok je Tin Ujević živeo u Beogradu i deo je naše kulture i istorije", kaže Vesić.
Tvrdi da nikada nije bilo reči da se menja naziv Sarajevske ulice.
"U Istočnom Sarajevu žive Srbi, a i Gavrilo Princip je u tom gradu izvršio atentat na Franca Ferdinanda", dodaje Vesić.
Napominje da svaki Beograđanin može da pošalje predlog za naziv neke ulice o čemu posle raspravlja gradska komisija koja na kraju nova rešenja upućuje gradskoj skupštini na usvajanje.
Na spekulacije da bi zbog gužvi na Adi i Lidu moglo da dođe do zabrane kupanja, Vesić smatra da nije moguće obezbediti kontrolu držanja bezbedne distance između posetilaca.
Vesić ne očekuje da će se doneti zabrana kupanja na Adi.
"Ostaje da apelujemo na građane da drže bezbednu distancu, a komunalni milicajci će apelovati i moliti kupače", kaže zamenik gradonačelnika Beograda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.