Europska komisija Sloveniji za ovu i iduću godinu najavljuje rast od 2,7 posto

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Feb.2020, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Europska komisija Sloveniji za ovu i iduću godinu najavljuje rast od 2,7 posto

BRUXELLES - Europska komisija za ovu i iduću godinu prognozira Sloveniji ekonomski rast od 2,7 posto, što je na razini procjena iz njena zadnjeg, jesenskog izvješća.

"Očekujemo da će se izvoz i dalje smirivati, dok će uvoz zbog domaće potrošnje ostati stabilan", priopćila je Europska komisija.

Prema novoj ocjeni, rast slovenskog BDP-a u 2019. godini dostigao je 2,5 posto, znatno manje od ekonomskog rasta od 4,1 posto, koliki je zabilježeno godinu dana prije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
To je rezultat vanjskih čimbenika, odnosno smanjenja potraživanja na glavnim izvoznim tržištima, dok domaća potrošnja ostaje stabilna, ali je i posljedica slabljenja gospodarskog raspoloženja.

Prema ocjeni Komisije, stopa zaposlenosti u Sloveniji ostat će i dalje na visokoj razini, a nastavit će se i trend porasta plaća, dok će se rast privatne potrošnje zadržati na lanjskoj razini.

Na području cijena iznadprosječno će rasti stambeni troškovi, ali i investicije u nove poslovne nekretnine i javne investicije.

Stopa inflacije, prema novom izvješću Europske komisije, lani je u Sloveniji iznosila 1,7 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,9 posto u 2018. godini, dok se ove godine, zbog očekivanog rasta plaća i nekih troškova, očekuje njeno povećanje na 1,9 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.