Erbas zbog krize finansira kupce

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erbas zbog krize finansira kupce

Pariz -- Globalni avio-gigant, evropski Erbas je najavio da će razmotriti finansijsku pomoć kupcima kako bi branio tržište od kolebanja evrozone.

Kompanija naglašava da o tome razgovara sa evropskim kreditnim agencijama.

Saopštenje Erbasa objavljeno je nakon što je Međunarodni monetarni fond upozorio na recesiju evrozone, skupa sa bankama, na čelu s francusko-belgijskim kreditorom Deksija, koja se sada suočava sa kolapsom zbog izloženosti ogromnim dugovima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tom Vilijams, potrpredsednik programa, istakao je da Erbas još nije suočen sa posledicama pogoršanja stanja u evrozoni zbog dužničke krize, ali je upozorio da je finansiranje prodaje aviona ključno pitanje sa kojim se suočava avio-industrija.

Evropski džinovski proizvođač aviona saopštio je početkom jula da je isporučio više letelica i dobio više porudžbina u prvoj polovini ove godine nego u istom lanjskom periodu, čime je zadržao vođstvo u odnosu na glavnog konkurenta, američku kompaniju Boing.

"Evropske banke su u nekoliko poslednjih godina bile aktivne u finansiranju aviona i jasno je da će biti dosta pitanja povodom današnje krize evra i likvidnosti jednog broja velikih banaka", kazao je Vilijams.

U periodu krize 2008. godine Erbas je imao koristi od "snažne podrške od evropskih kreditnih agencija (ECA)", rekao je Vilijams i dodao da će se tražiti slična pomoć ako bude neophodno tokom sadašnjih poremećaja da bi se stiglo do kupaca.

On je naglasio da će Erbas zadržati sadašnji nivo proizvodnje i da uprava kompanije daje prednost stvaranju zaliha aviona, a ne politici zamrzavanja kapaciteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.