„Energoprojekt“ u plusu, a akcije pojeftinile

Izvor: Glas javnosti, 30.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Energoprojekt“ u plusu, a akcije pojeftinile

BEOGRAD - Domaće tržište akcija je, čini se, protekle nedelje ušlo u tradicionalnu letnju letargiju, a reakcija na pozitivne vesti iz političke sfere očito je izostala. Kako inače objasniti da su indeksi cele protekle nedelje lagano gubili na vrednosti, iako je ono na šta investitori već mesecima čekaju, smirivanje političkih tenzija i formiranje vlade, prilično izvesno.

Vesti iz korporativnog sektora bile su šarolike. Ticale su se uglavnom najave i objave preuzimanja, objavljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << rezultata, a bilo je i vesti sa godišnjih skupština akcionara koje tradicionalno većina preduzeća održava ovih dana.

Tako je na godišnjoj skupštini Energoprojekt holdinga doneta odluka o distribuciji 350.421 akcije bez javne ponude zarad isplate dividende sa 25. junom ove godine kao presečnim danom. Na Skupštini se moglo čuti i to da je za prvih šest meseci ostvarena dobit pre oporezivanja od 339 miliona dinara, odnosno 92 odsto više nego prošle godine u isto vreme i nešto niže nego što je planirano i da su ugovorni poslovi koji bi trebalo da se realizuju u narednih pet godina dostigli vrednost od preko 700 miliona evra.

Prema svedočenju menadžmenta, proces restrukturiranja u firmi dovešće do postepenog poboljšanja profitabilnosti, a ugovoreni projekti bi trebalo da obezbede godišnji rast prihoda od oko 17 odsto u narednih pet godina. I pored ovih relativno dobrih vesti, „Energoprojektove“ akcije izgubile su na vrednosti protekle nedelje i to 6,6 odsto.

Uglavnom neutralne vesti, stigle su sa godišnje skupštine „Dijamanta“. Kompanija je donela odluku da akcionarima ove godine isplati dividendu od svega 184 dinara po akciji, što je već tradicija za „Dijamant“. Odobreno je i zaduživanje firme u visini od 40 miliona evra zarad finansiranja otkupa ovogodišnjeg roda uljarica. „Dijamantovim“ akcijama protekle nedelje nije se uopšte trgovalo pa se ni cena od 44.300 dinara po akciji nije menjala.

Na kraju nedelje, u petak, objavljena je dugo očekivana ponuda za preuzimanje „Centrotekstila“. Firma „Home art end sejlz“ Filipa Ceptera objavila da je spremna da plati 1.550 dinara za dodatnih 27 odsto vlasništva u „Centrotekstilu“, što je dosta blizu cene od 1.499 dinara koliko je iznosila u petak na zatvaranju, nakon skoka od 0,94 odsto. Ostaje stoga pitanje da li će akcionari kojima je ponuda upućena prihvatiti navedenu cenu, posebno uzimajući u obzir da postoje spekulacije da nekretnine „Centrotekstila“ vrede mnogo više od trenutne tržišne kapitalizacije celog preduzeća.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.