Smanjenje upotrebe evra u Srbiji moguće, ali ne brzo

Izvor: S media, 09.Mar.2010, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje upotrebe evra u Srbiji moguće, ali ne brzo

Finansijska evroizacija u Srbiji je vrlo duboka i rastuća, kalkulacije svih privrednika vezane su za evro, a smanjeni dotok kapitala i relativno brz pad vrednostii dinara podstiču taj proces, ocenili su danas stručnjaci beogradskog Ekonomskog instituta.

"Deevroizacija u Srbiji je moguća, ali ne na brz i lak način, jer ne postoji čarobni štapić koji će dovesti do toga da dinar bude dominantna valuta", rekao je saradnik Instituta Vladimir Vučković, ukazavši i da zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koje su na silu pokušale da sprovedu taj proces nisu u tome uspele.

Na predstavljanju novog broja biltena Makreoekonomske analize i trendovi i Konjukturnog barometra Ekonomskog instituta on je kazao da bi eventualna zabrana pozajmljivanja u inostranstvu ili zabrana odobravanja kredita sa valutnom klauzulom mogle da dovedu do pada kredita i porasta kamatnih stopa.

Vučković je istakao da je kombinacijom različitih mera ekonomske politike u dužem roku moguće stvoriti uslove za postepenu, tržišnu deevroizaciju Srbije.

Prema njegovim rečima, potrebna je trajna makroekonomska stabilnost, očuvanje autonomije centralne banke, kao i ciljana inflacija "koja u središte postavlja inflaciju i domaću valutu, a izmešta devizni kurs i inostranu valutu".

Narodna banka Srbije bi trebalo da traži različit tretman obaveznih rezervi na dinarske i devizne depozite, a u korist dinarskih depozita, kazao je on dodavši da bi "osiguranje depozita moglo da bude postavljeno diferencirano, na taj način da država garantuje veći iznos dinara nego deviza".

Kako je naveo, plasmani banaka sa deviznom denominacijom trebalo bi da budu tretirani kao rizičniji, a država bi trebalo da emituje indeksirane dugoročne hartije od vrednosti denominovane u dinarima.

Ekonomista Stojan Stamenković, koji je i urednik biltena MAT, ocenio je da su predlozi da se u Srbiji zameni dinar i uvede evro kako bi se uredio valutni sistem, "bez ikakvog osnova i pokazuju nerazumevanje funkcionisanje valutnog sistema".

Time se ne bi promenilo ništa, jer problem srpske ekonomije nije kurs već neefikasna privreda, neizgradjen spoljnotrgovinski sektor i zaostajanje produktivnosti, kazao je on.

Stamenković je kazao da nije dobar ni predlog da se uvede fiksni kurs, jer bi sve ekonomske kategorije morale da se prilagode toj fiksiranoj ceni, a posebno bi se povećala tražnja za devizama motivisana očekivanjem pada kursa dinara zbog erozije deviznih rezervi usled neravnoteže na deviznom tržištu.

"Fiksni kurs uz inflaciju doveo bi do pada dinara, a to bi značilo povećanje nekonkurentnosti srpske privrede", reko je on.

Kako je istakao, "problem Srbiji je u privredi, a ne u valutnoj ekonomskij sferi".

Stamenković je kazao da obezbedjivanje "predvidivog" kursa nije zadatak centralne banke, jer privrednici moraju da procene i ukalkulišu kurs u svoje poslovne odluke.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deevroizacija moguća, ali ne brzo

Izvor: Danas, 09.Mar.2010

Finansijska evroizacija je vrlo duboka i rastuća, kalkulacije svih privrednika vezane su za evro, a smanjeni dotok kapitala i relativno brz pad vrednostii dinara podstiču taj proces, ocenili su juče stručnjaci Ekonomskog instituta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.