Ekonomisti u šoku: Za rast inflacije kriva slavna pevačica?

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:43

Ekonomisti u šoku: Za rast inflacije kriva slavna pevačica?

Popularnoj pevačici Bijonse pripisuju se razne zasluge, a ova poslednja joj se najverovatnije neće baš svideti...

Ekonomisti, naime, sugerišu da je upravo ova diva "kriva" za povećanje inflacije u Švedskoj, prenosi Jutarnji list.

Cene su porasle za 9,7 posto u maju na godišnjem nivou, što je manje od 10,5 posto u aprilu, tako da je inflacija prvi put pala ispod 10 posto u više od šest meseci.

"Kontinuirano smanjenje cena električne energije i hrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pridonelo je nižoj stopi inflacije u maju", rekao je Majkl Nordin, statističar agencije Švedska statistika.

Istovremeno su porasli troškovi određene robe i usluga, "na primer hotela, restorana, rekreacijskih usluga i odeće", navodi agencija.

Prema Majklu Granu, glavnom ekonomisti za Švedsku u Danske banci, poseta pevačice Bijonse Stokholmu mogla bi objasniti ovaj neočekivani porast.

"Čini se da je Bijonsina svetska turneja koja je započela u Švedskoj uticala na majsku inflaciju, neizvesno je koliko", rekao je Gran u objavi na društvenim mrežama.

Dodao je i da je njen koncert održan u maju "verovatno odgovoran" za 0,2 od 0,3 posto rasta cena hotela i restorana.

Desetine hiljada obožavatelja pohrlili su u Stokholm sredinom maja kako bi prisustvovali na dva koncerta kojima je započela njena prva solo turneja u poslednjih sedam godina. Inflacija je dosegla vrhunac u decembru kada je iznosila 12,3 posto, a zatim je lagano usporila u januaru , kada je pala na 11,7 posto, ali se opet neočekivano vratila na 12 posto u februaru.

Poput svojih kolega u Sjedinjenim Državama i Evropi, Švedska centralna banka više puta je pokušavala obuzdati inflaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Inflacija u Švedskoj skočila – zbog Bijonse?

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 16.Jun.2023

Popularnoj pevačici Bijonse pripisuju se razne zasluge, a ova poslednja joj se najverovatnije neće baš svideti… Ekonomisti, naime, sugerišu da je upravo ova diva “kriva” za povećanje inflacije u Švedskoj, prenosi Jutarnji list. Cene su porasle za 9,7 posto u maju na godišnjem nivou, što...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.