Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča

U određenim delovima sveta nekada su se divlje patke koristile za zaštitu biljaka od korova, a kako se čini, taj trend je ponovo zaživeo.

Svesni svih negativnih posledica koje po životnu sredinu ima upotreba pesticida, u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu, Iranu, Tajlandu i na Filipinima su se ponovo okrenuli rešenju koje im je poznato već vekovima, te su mnogi poljoprivrednici potpuno izbacili pesticide iz upotrebe.

Osim što divlje patke predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zdraviji, dokazano su i uspešniji način zaštite biljaka koji rezultuje bogatijim usevima, prenosi Energetski portal.

Bez obzira na vremenske uslove, patke svakog jutra plivaju duž polja pirinča i jedu korov i insekte. Hrane se čak i semenom korova, što sprečava da se korov dalje razvije. Korov upija hranljive materije iz podloge, čime smanjuje njenu količinu dostupnu pirinču, zbog čega i jeste opasan. Patke ne jedu biljku pirinča, a njihov izmet ostaje kao đubrivo, te poljoprivrednici imaju višestruku korist i mogućnost da pirinač u potpunosti gaje bez veštačkih dodataka.

Slična praksa se koristi i na jugu Francuske i u vinogradima u Južnoj Africi. Vinogradarima pomažu indijske patke trkačice, za koje poljoprivrednici veruju da su, ukoliko su psi čovekovi najbolji prijatelji, one čovekovi najbolji pomoćnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.