Egzistencijalna pretnja za 16.000 preduzeća – i to samo ove godine

Izvor: B92, 02.Okt.2022, 15:25

"Egzistencijalna pretnja" za 16.000 preduzeća – i to samo ove godine

Preko 15.000 nemačkih prodavnica suočeno je sa bankrotom zbog rastućih troškova energije.

O tome je izvestio Špigl, pozivajući se na Nemačku asocijaciju maloprodaje (HDE).

Prema izveštaju, HDE je napisao pismo vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorio da "eksplozivni troškovi energije" onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem.

Asocijacija je nazvala situaciju "egzistencijalno pretnjom" i rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, dok će se "negativni trend" verovatno nastaviti do 2023, prenosi RT.

Asocijacija je saopštila da povećanje troškova energije, koji su u proseku porasli za 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit. Udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao skoro tri odsto u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra porasti na čak pet odsto u 2023.

Prema rečima predsednika HDE Jozefa Sanktjohansera i generalnog direktora Stefana Genta, prinosi ostvareni u mnogim maloprodajnim sektorima su već danas izuzetno niski. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1 odsto, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2 odsto. Čak i u segmentu hrane je samo dva-četiri odsto.

Ovakvo stanje stvari može mnoge kompanije staviti u "nepovoljan položaj", upozorila je HDE.

S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, verovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navode. Zbog toga je asocijacija pozvala Berlin da interveniše privremenim ograničavanjem tarifa i smanjenjem poreza na električnu energiju na minimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.