Egipatski investitori zainteresovani za srpske banje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2021, 19:37

Egipatski investitori zainteresovani za srpske banje

Privredno-politička delegacije Egipta predvođena ministrom i guvernerom Južnog Sinaja Kaledom Fudom danas je u Privrednoj komori Srbije razgovarala sa savetnikom predsednika PKS-a Miroslavom Miletićem i vlasnicima turističkih agencija o unapređenju saradnje sa Srbijom na polju turizma.

Miletić je istakao da PKS ima vrlo plodnu saradnju sa ambasadom Egipta i ambasadorom Amr Al Džuvalijem.

On je naveo da je Egipat zahvaljujući otvorenosti gradnica tokom kovid krize >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošlog leta posetio najveći broj turista do sada, više čak i od 2019. koja se smatrala rekordnom godinom,. i dodao d aje taj trend nastavljen i ove sezone.

"Er Srbija koja leti do odmarališta Šarm El Šeik i Hurgada beleži rast broja čarter letova tokom letnje sezone. To je razlog da se veruje da saradnja na polju tiruzma između Srbije i Egipta ide uzlaznom linijom, uz očekivanje da će i Srbija biti privlačna za egipatske turiste", rekao je Miletić.

Dodao je da naše agencije koje vode tiuriste u Egipat, takođe nude zanimljive destinacije u Srbiji kao što su banje, jezera i planine sa njihovim istorijskim i drugim spomenicima koji mogui biti privlačni egipatskim turistima.

"Važno je istaći da strani investitori koji su spremni da ulažu u turistička mesta u Srbiji, naročito banje mogu računati na snažnu podršku lokalnih i državnih vlasti. To je razlog zbog koga smo vas kao tradicionalno prijateljsku zemlju pozvali da razmenimo iskustva i otvorimo teme na kojima možemo sarađivati na obostranu korist", naglasio je Mitrović.

Ambasador Egipta u Beogradu Al Džuvali je ocenio da potencijal ekonomske saradnje dveju zemalja leži u činjenici da Srbija predstavlja vrata Balkana, a Egipat sa velikim brojem potrošača kapiju Afrike i Azije.

"Imamo brojne dobre ekonomske međudržavne sporazume. Ministar Selaković će ubrzo posetiti Egipat i potpisaće nove protokole o saradnji u poljoprivredi, energetici i na drugim poljima, ali je očigledno da je turizam ekonomska aktivnost koja može da nas kulturno još bližim i da učvrsti naše prijateljstvo", rekao je Al Džuvali.

Podsetio je da se avionom od Beograda do Kaira stiže za menje od tri sata i dodao da ukoliko samo 50.000 egipatskih turista dođe u Srbiju, to može biti veoma značajno za srpsku ekonomiju i turizam.

"Zato se u visokoj delegaciji koju predvodi guverner Fuda nalaze investitori koji imaju veoma razvijena iskustva u domenu turizma i mogu pomoći razvoju srpskog turizma", zajključio je ambasador Al Džuvali.

Ministar Fuda je izrazio zadovoljstvo što se sreo sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i što poseta delegacije koju predvodi može da unapredi ekonomsku saradnju dve zemlje.

On je tokom sastanka primetio da srpski turisti ne dolaze u Šarm El Šeik i pitao zbog čega je to tako, dodavši da će raditi na tome da se to promeni.

Fuda je naglasio da su s njim iz Egipta doputovala sedmorica investitora voljnih da ulože u banjski i medicinski turizam i nekretnine.

Egipatski ministar i guverner Južnog Sinaja rekao je da je premijerki predložio da se međudržavni ekonomski sporazumi koji su davno sklopljeni promene kako bi mogli da budu sonova nove saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.