Efikasniji su: Većina zaposlenih bi volela da nastavi rad od kuće

Izvor: B92, 09.Jun.2020, 18:05

Efikasniji su: Većina zaposlenih bi volela da nastavi rad od kuće

Zagreb -- Rad od kuće koji su mnoge firme uvele tokom karantina većini zaposlenika se dopao. Naime, kako kažu, ne gube vreme na putovanje i ne živciraju se u saobraćaju.

Nakon što je za vreme dvomesečnog karantina u Hrvatskoj čak 69 posto zaposlenih radilo na daljinu, sve se polako vratilo u normalu i počeli su da se vraćaju na svoja radna mesta, piše portal MojPosao.

Čak 61 posto onih koji su tokom epidemiološke krize radili na daljinu kažu da su zadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je situacija povoljna, ali su se izjasnili da žele da nastave rad od kuće, pokazala je anketa u kojoj je učestvovalo više od 1.000 ispitanika.

Kao glavne prednosti rada od kuće izdvojili su uštedu vremena koje su inače trošili na putovanje do posla i s posla kući te izostanak stresa u saobraćaju.

Između ostalog, kazali su da se radom od kuće efikasnije koristi radno vreme. Većina smatra da su od kuće efikasniji jer nisu izloženi raznoraznim smetnjama kao što je to slučaj u firmi gde prostor dele s kolegama.

I dok je neke poslove lakše odraditi licem u lice (sastanke, dogovore), oni zadaci za koje radnicima treba mir i tišina brže se odrade od kuće, tvrde. Stoga deo građana rešenje pronalazi u "kombinovanom modelu" rada – deo vremena bi proveli u kancelarijama i tada obavili sastanke uživo, a preostalo vreme bi radili od kuće.

Međutim, bez obzira na prednosti rada na daljinu, jedan deo ipak je jedva dočekao povratak na posao. Naime, 39 posto ispitanika povratku na posao najviše se veseli zbog rada s kolegama, a nedostajao im je razgovor "licem u lice", prenosi portal 24sata.

Budući da je deo građana rad od kuće počeo povezivati s pandemijom koronavirusa, povratak u kancelarije samim time za njih znači svojevrsni kraj neizvesnosti. Takođe, zbog stresa i nedostatka kretanja, deo ih je tokom rada od kuće nabacio i višak kilograma te se nadaju da će povratkom u kancelarije i taj deo života dovesti u red.

Pitamo i vas, šta vam više odgovara i koje su glavne prednosti i mane ta dva sistema rada?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.