EU: Kamionskom kartelu kazna od tri milijarde evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2016, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Kamionskom kartelu kazna od tri milijarde evra

Evropska unija je danas kaznila pet najvećih evropskih proizvođača kamiona sa rekordnih tri milijarde evra, optužujući ih za dosluh radi nameštanja cena i odlaganja uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja.

Prema izjavi evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margret Vestager, kompanije Dajmler, DAF, Iveko, MAN i Volvo/Reno su pre 14 godina skovale plan u jednom hotelu u Briselu, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Frans pres.

"Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao", izjavila je Vestager.

Istraga se bazirala na racijama sprovedenim u postrojenjima tih kompanija 2011. godine.

Kompanije su bile optužene za nameštanje cena, ali i za tajni dogovor koji je imao za cilj odlaganje, a potom i prebacivanje troškova uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja na potrošače.

Nemačkom Dajmleru je određena najviša kazna u iznosu od milijardu evra, a za njim sledi holandski DAF sa kaznom od preko 750 miliona evra.

MAN je dobio puni imunitet zbog saradnje u istrazi, navodi AFP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.