EKONOMSKI OPTIMIZAM U EVROPI KRATKOG VEKA: Poslovna klima nastavila uzlazni trend i u aprilu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2021, 14:31

EKONOMSKI OPTIMIZAM U EVROPI KRATKOG VEKA: Poslovna klima nastavila uzlazni trend i u aprilu

Poslovno raspoloženje nemačkih menadžera nastavilo je blagi uzlazni trend i u aprilu. Indeks poslovne klime, koji izračunava minhenski ekonomski institut IFO porastao je sa 96,6 poena u martu na 96,8 poena u aprilu

Kompanije su još jednom iznele pozitivno mišljenje o svojoj trenutnoj poslovnoj situaciji, ali više nisu toliko optimistične u pogledu očekivanja u narednih šest meseci.

Smatraju da će treći talas korona infekcija i uska grla u industriji intermedijarnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvoda sputati ekonomski oporavak Nemačke.

U proizvodnom sektoru, poslovna klima beleži najvišu vrednost od maja 2018.

Kompanije su izvestile o znatnom poboljšanju poslovanja i nastavku rasta potražnje. Znatno je porasla iskorišćenost kapaciteta, sa 81,9 odsto u martu na 86,2 procenta ovog meseca. To je prvi put u poslednje skoro dve godine da je ovaj pokazatelj iznad dugoročnog proseka od 83,5 procenta.

Međutim, optimizam je opao u pogledu očekivanja. Čak 45 odsto kompanija prijavilo je uska grla sa snabdevanjem intermedijarnih proizvoda, što je najviše od 1991. godine.

U uslužnom sektoru, pokazatelj poslovne klime je donekle splasnuno nakon oštrog rasta prošlog meseca. Pružaoci usluga su nešto manje zadovoljni trenutnom situacijom. Nedavni znaci optimizma ponovo su iščileli. Mada logistička industrija ima korist od uspona proizvodnje, ostale uslužne delatnosti i dalje trpe, posebno ugostiteljstvo i turizam.

U trgovini se poslovna klima malo poboljšala, uglavnom zbog znatno boljih procena trenutne situacije, pre svega među auto-kućama. Nasuprot tome, znatno je izraženiji pesimizam u vezi sa narednim mesecima. Raspoloženje u veleprodaji je i dalje bolje nego u maloprodaji.

U građevinarstvu je indeks poslovne klime pao, jer su kompanije nešto manje zadovoljne trenutnom situacijom. Njihova očekivanja takođe su i dalje uglavnom skeptična. I u ovoj branši su mnoge kompanije prijavile nestašicu materijala, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.