EKONOMSKE MERE U SRBIJI DAJU REZULTATE: Već 22.000 radnika vraćeno na posao

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 08:49

EKONOMSKE MERE U SRBIJI DAJU REZULTATE: Već 22.000 radnika vraćeno na posao

- Posle borbe za ljudske živote sledi ona za očuvanje radnih mesta i ekonomije - kaže predsednik Aleksandar Vučić.

Posle najave ekonomskih mera države, već je između 21.000 i 22.000 radnika vraćeno na posao, a nakon borbe za ljudske živote tek će uslediti bitka za očuvanje radnih mesta i ekonomije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao i da je stanje u našem budžetu bolje od nekih drugih zemalja, što potvrđuju i kreditne agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ono što će biti problem jeste to što su prihodi sve manji, jer niko ništa ne radi, sem javnog sektora i strateške proizvodnje - rekao je predsednik.

Vučić je ukazao i da je malo koja zemlja predvidela tako sveobuhvatne i sektorski dobro postavljene ekonomske mere, pa smatra da će Srbija brže i lakše izaći iz krize.

Iz Ministarstva finansija navode da je za povratak radnika na posao bilo ključno predstavljanje državnog paketa pomoći, a posebno ističu to što će država da pokrije minimalac za svakog zaposlenog, a poslodavac ostalo.

- Država će svakom radniku isplatiti oko 750 evra, odnosno nešto više od 90.000 dinara, i tako sprečiti otpuštanje radnika. Poslodavac nema obavezu da plaća kredite i finansijske lizinge, poreze i doprinose za zarade i akontaciju za porez na dobit za 2020. Jedini uslov da to dobije jeste da nije otpustio više od 10 odsto radnika, što će se proveravati kroz poresku prijavu - kazali su.

Podsećajući da je državni paket ekonomskih mera pomoći "težak" 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg budžeta, s obzirom na to da će kriza izazvana epidemijom koronavirusa trajati tri meseca, oni otkrivaju i šta će se desiti ako vanredno stanje bude duže potrajalo.

- Ako kriza potraje duže od tri meseca, izaći ćemo sa novim paketom mera. Svima je u interesu, državi i bankama, da nam privreda ne stane - ističu iz ministarstva.

Oni su ponovili da će najveći teret preuzeti država, Fond za razvoj, ali i da su banke te koje mogu da dođu do svakog preduzeća pošto imaju infrastrukturu po Srbiji.

- Država staje iza toga, a banke treba da iskoriste svoje znanje. Podrška privredi mora da se pruži odmah, već danas. Do petka izlazimo sa celim pravnim okvirom - kažu oni.

OČUVATI KAPACITETE

Iz Ministarstva finansija kažu da ovakav obim programa pomoći privatnom sektoru retko koja zemlja ima, budući da iznosi 11 odsto BDP.

- Cilj programa mera je da posle krize ostanu netaknuti proizvodni kapaciteti, da se ne zatvaraju fabrike i da ljudi ne ostanu bez posla, kao i da u što kraćem periodu preduzeća dođu do nivoa proizvodnje koji su imali do pre samo mesec dana - kazali su i dodali da bi Srbija, po projekcijama, na kraju 2021. mogla da ostvari privredni rast veći od sedam odsto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.