ECB želi pojačati efekt kvantitativnog ublažavanja monetarne politike

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Nov.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB želi pojačati efekt kvantitativnog ublažavanja monetarne politike

FRANKFURT - Dužnosnici Europske središnje banke razmišljaju o tome da bankama naplaćuju još više za držanje novca pri ECB-u a razmatraju i proširenje popisa imovine koju ECB kupuje u sklopu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u eurozoni, doznaje Reuters u srijedu.

Nešto više od tjedan dana uoči redovne mjesečne sjednice ECB-a u obzir dolaze brojne opcije, uključujući kupnju obveznica tijela lokalne i područne uprave i spuštanje kamata na depozite komercijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << banaka pri ECB-u još dublje u negativan teritorij.

Na pripremnim sastancima razgovaralo se čak i o kupnji prepakiranih rizičnih kredita, iako su šanse za tako radikalan potez vrlo male, kazali su za Reuters dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

"Još uvijek pokušavaju smisliti što će biti u paketu. Puno ljudi iznosi sasvim različita stajališta", tumači neimenovani dužnosnik upućen u tok razgovora, u kojima se čelnik ECB-a Mario Draghi našao nasuprot skeptičnim njemačkim dužnosnicima.

"Neki kažu da bi trebalo iznenaditi tržišta ali to ne možete raditi unedogled. Prije ili kasnije morate ih razočarati", dodaje on.

Ovotjedni sastanci dužnosnika ECB-a u Frankfurtu odvijaju se u kontekstu stagnacije gospodarskih aktivnosti u eurozoni i pojačane zabrinutosti ECB-a zbog niske razine inflacije u zoni primjene jedinstvene europske valute. "Imamo deflaciju pa se mora nešto učiniti", kazao je drugi anonimni izvor. "Nitko ne zna kako će stvari izgledati za nekoliko godina", dodaje.

Nakon višetjednih rasprava podjele i dalje otežavaju usuglašavanje paketa mjera kojima bi se pojačao efekt kvantitativnog ublažavanja i niskih kamatnih stopa, napominje Reuters. Ne bude li ECB-u pošlo za rukom dogovoriti nove mjere, mogli bi razočarati ulagače koji očekuju proširenje 1.100 milijardi eura vrijednog paketa kupnje imovine na sastanku zakazanom 3. prosinca.

Draghi je već naznačio da je spreman pojačati program kvantitativnog ublažavanja, koji trenutno obuhvaća ponajprije državne obveznice, i spustiti kamatu na depozite banaka pri ECB-u još dublje u negativni teritorij.

Kako bi se ublažio udarac za banke, dužnosnici razmatraju o uvođenju dvije razine kamata kojima bi se omogućilo naplaćivanje viših naknada bankama ovisno o visini depozita položenog pri ECB-u.

"To bi se moglo kombinirati s plafonom, tako da bi se od određene točke likvidnost mogla parkirati kod ECB-a putem prekonoćnih depozita samo uz višu kamatu", tumači drugi anonimni dužnosnik. "Još se raspravlja o tome hoće li kamata na depozit u prosincu biti spuštena još dublje u negativni teritoriju i u kojem obliku", dodaje.

Stupnjevanje kamata ublažilo bi udarac za banke, posebno one u Njemačkoj i Francuskoj, najsklonije polaganju depozita kod ECB-a, tumači Reuters. Banke kod ECB-a drže oko 170 milijardi eura takvih depozita.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

ECB želi pojačati efekt kvantitativnog ublažavanja monetarne politike

Izvor: Capital.ba, 25.Nov.2015

FRANKFURT, Čelnici Evropske centralne banke razmišljaju o tome da bankama naplaćuju još više za držanje novca pri ECB-u a razmatraju i proširenje popisa imovine koju ECB kupuje u sklopu kvantitativnog ublažavanja monetarne politike u evrozoni, saznaje Reuters . Nešto više od sedmicu dana uoči...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.