ECB: Lažni podaci prijetnja su ekonomskoj stabilnosti

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2017, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ECB: Lažni podaci prijetnja su ekonomskoj stabilnosti

FRANKFURT - 'Lažni podaci' predstavljaju prijetnju za ekonomsku i financijsku stabilnost baš kao što 'lažne vijesti' predstavljaju prijetnju za politiku, upozorio je u petak visoki dužnosnik Europske središnje banke (ECB).

Podaci slabe kvalitete sve su češća pojava a sa sobom donose rizik potpirivanja ekonomskih manija i panike, upozorio je u petak član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure.

Budući da iskrivljena percepcija može u pojedinim slučajevima promijeniti >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i smjer monetarne politike, ECB se pri ocjenjivanju prijema vlastitih mjera u javnosti sve češće oslanja na opsežne analize vijesti.

Takve pak analize donose sa sobom rizik koji Coeure opisuje kao efekt "majmuna u ogledalu". Time se referira na bihevioralni eksperiment u kojem nije jasno prepoznaje li životinja sebe u ogledalu ili misli da gleda drugu životinju.

"Kao što se strahuje da društvenim medijima danas prevladavaju 'lažne vijesti', postoji i rizik 'lažne' ili u najmanju ruku statistike slabe kvalitete koja u javnom diskursu istiskuje onu kvalitetniju", kazao je u Parizu član izvršnog odbora ECB-a.

"U takvoj bi se situaciji potezi ekonomskih aktera mogli manje temeljiti na stvarnim aktivnostima i češće podlijegati maniji i panici, uz logične implikacije po ekonomsku i financijsku stabilnost", naglasio je.

Pri oporavku od najveće recesije u više desetljeća ECB je posegnuo za čitavim nizom nekonvencionalnih i još uvijek ne potpuno shvaćenih alata kako bi potaknuo rast, zapošljavanje i inflaciju.

Budući da se oslanjaju na relativno nepoznate alate, središnje banke sada češće i istupaju u javnosti a češće koriste i sofisticiranu kompjutorsku tehnologiju kako bi utvrdile je li njihova poruka doprla do ciljane adrese.

Pritom povratne informacije mogu navesti i na zabludu.

"Mogli bismo se jednog dana naći u iskušenju da skiciramo naša priopćenja i govore o monetarnoj politici ovisno o tome kako će ih razumjeti i protumačiti algoritmi umjetne inteligencije", upozorio je Coeure, dodajući da se konzekvence takvog mehanizma tek trebaju proučiti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.