EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 19:09

EBRD spreman da bude zamajac ekonomskom rastu Crne Gore

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da pruži zamajac ubrzanom ekonomskom rastu Crne Gore.

To je poručeno na sastanku premijera Milojka Spajića i predsednice te institucije Odiula Renod – Bao, koja boravi u prvoj poseti Crnoj Gori.

Tokom sastanka je razgovarano o velikim razvojnim potencijalima, koje je potrebno efikasno i na održiv način valorizovati, prenosi Mina.

Spajić je prezentovao ambiciozne razvojne planove 44. vlade, a utvrđena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je mogućnost zajedničkog rada sa EBRD na brojnim projektima.

Iz Kabineta premijera je saopšteno da je apostrofirana i najavljena saradnja u razvoju energetskih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, čime će se ubrzati zelena tranzicija, i kroz unapređenja infrastrukture, prvenstveno izgradnjom auto-puteva i modernizacijom željeznice.

Na tom putu, kako je rekao Spajić, posebno važna može biti saradnja sa EBRD-om, koja je do sada kroz aktivnosti u Crnoj Gori podržala 86 projekata vrednih 800 miliona evra.

Konstatovana je potreba efikasnog rešavanja administrativnih procedura, kako bi se u najskorije vreme krenulo u projekte, koji će doneti dodatne vrednosti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, EBRD će nastaviti da bude podrška i partner kako privatnom sektoru, tako i državnim kompanijama.

Bilo je reči i o potrebama reformi, posebno u poreskom sistemu, kako bi Crna Gora bila privlačnija investitorima i iskoristila odličnu geografsku poziciju i klimu.

Spajić je upoznao Renaud-Basso i ostale članove delegacije EBRD sa dosadašnjim dostignućima 44. vlade i upoznao ih sa planovima za naredni period.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Premijer Crne Gore primio novoimenovanog ambasadora Srbije

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2024

Premijer Crne Gore Milojko Spajić primio je danas novoimenovanog ambasadora Srbije u Crnoj Gori Nebojšu Rodića, saopšteno je danas iz kabineta crnogorskog premijera...U saopštenju se navodi da je tokom susreta zaključeno da je imenovanje novog ambasadora Srbije, nakon 40 meseci, pozitivan signal...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.