Izvor: Blic, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD objavila najnoviju strategiju za Srbiju

Srbija je tokom proteklih godina izvršila impresivne reforme koje su donele snažan ekonomski rast, rekordan nivo stranih ulaganja i pad inflacije sa 17,5 odsto u 2005. na ispod sedam procenata do kraja 2006, ali uprkos tome ostaju mnogi izazovi i dalji napredak mora biti učinjen da bi se ojačao tekući prelazak srpske ekonomije sa planske na tržišnu, navodi u svom najnovijem izveštaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Naime, EBRD ukazuje na ključna područja gde su neophodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reforme kako bi se osnažila tekuća tranzicija. Srbija bi, na primer, trebalo da ubrza programe privatizacije i restrukturiranja, posebno za srednja i velika preduzeća kako bi privukla preko potrebne strane investicije i ojačala konkurentnost. Vlasti bi trebalo da primene nove zakone za unapređenje poslovanja, u oblasti politike konkurentnosti i stečajne politike. Konkurentnost i veća uloga privatnog sektora trebalo bi i dalje da budu osnaženi, posebno u infrastrukturi, energetici i razvoju opština.

U finansijskom sektoru kreditni rast bi trebalo pažljivo pratiti, a EBRD, najveći institucionalni investitor u Srbiji, imala je i imaće važnu ulogu u jačanju prelaska srpske ekonomije na tržišnu. EBRD je uložila oko 550 miliona evra u gotovo 70 projekata i mobilisala ukupno 1,1 milijardi evra u investicijama u zemlji.

U izveštaju EBRD govori se i o Kosovu, i navodi da će bez obzira na međunarodnu odluku o njegovom finalnom statusu, pred Kosovom stajati ogromni izazovi tranzicije. Privatizacija je uznapredovala, ali nova investiranja su ograničena. Reforme velikih javnih preduzeća su u ranoj fazi, a postignut je napredak u reformisanju javnih preduzeća uključujući aerodrome, železnicu, pošte i telekomunikacije.

Peter Rajniger, direktor grupacije za centralnu Evropu i zapadni Balkan, ocenio je da je uprkos izgubljenoj deceniji tokom devedesetih godina, tempo reformi u Srbiji od 2001. pomogao da zemlja bude transformisana u jednu od najdinamičnijih u regionu zapadnog Balkana.

"Srbija je važan partner za EBRD , i putem najnovije strategije Banka želi da pomogne Srbiji u sprovođenju reformi", zaključio je Rajniger.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.