E-Inspektor - udarac na sivu ekonomiju i korupciju

Izvor: Blic, 06.Okt.2015, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-Inspektor - udarac na sivu ekonomiju i korupciju

Umesto pred šalterima i uz pomoć komplikovanih procedura i gomile obrazaca građani i predstavnici kompanija u Srbiji moći će da komuniciraju i prate rad i izveštaje inspekcija u potpunosti online. Sve ovo biće moguće zahvaljujući zahtevnom projektu eInspektor koji je danas svečano predstavljen u Klubu poslanika, a koji će do 2017. godine objediniti sve inspektorate i tako poboljšati njihovu efikasnost i transparentnost u radu.

Projekat eInspektor osmišljen je kao odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na rezultate istraživanja i anketa, koji su od 2011. do danas, sprovedeni na temu inspekcijskog nadzora u Srbiji, a koji, primera radi ukazuju na to da jedan turistički inspektor nadzire čak i do 300 subjekata.

Rezultati ukazuju i na nedovoljno poverenje u rad inspektora - 62 odsto privrednika izjavilo je da siva ekonomija ima izuzetno negativan uticaj na njihovo poslovanje, dok samotrećina njih smatra da ih inspekcije efikasno štite od ovog problema. Skoro 60 odsto privrednika smatra da inspekcije nisu dobro koordinisane, a čak 22 odsto njih veruje da je privreda primorana da plati mito inspektoru. Oko 20 odsto građana, takođe je ukazalo na problem korupcije u ovom sektoru.

Željko Ožegović, državni sekretar pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave izjavio je da čvrsto veruje da će eInspektor poboljšati rad inspekcijskog nadzora, i povratiti poverenje privatnika i građana u ovaj sektor.

- Transparentno, brzo i jednostavno je naš i moto projekta eInspektor. Izuzetno smo motivisani da pažljivo prođemo kroz sve planirane korake, i da napravimo jednu funkcionalnu i modernu platformu koja će integrisati rad svih inspekcija, jer su one jedna od najbitnijih karika za postojanje snažne države koja je u stanju da se obračuna sa korupcijom na svim nivoima – izjavio je Ožegović.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu posebno se osvrnuo na činjenicu da će eInspektor po prvi put uspeti da umreži sve inspektorate.

- Obezbedićemo im stalnu komunikaciju i stalnu razmenu podataka. Razvićemo sistem za racionalno obavljanje zadataka, što će uneti potpunu revoluciju i predstavljaće najveći udar na sivu ekonomiju. Zahvaljujući eInspektoru rad inspektorata će biti efikasniji i transparentniji, bez prostora za korupciju – istakao je Stojanović.

Projekat eInspektorbiće imaće veliki značaj za dostupnost podataka o registraciji, javnim saglasnostima i prijavama, saradnju, usklađivanje i koordinaciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.