Dugovi guše male trgovce

Izvor: Politika, 16.Jul.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi guše male trgovce

Veletrgovine promenile strategiju, pa sada prave rejting svakog kupca i na osnovu toga određuju limit za kupovinu robe

Vlasnik jedne manje trgovine je zbog duga od više desetina hiljada evra prema dobavljaču „Delvelpro”ovih dana stigao pred sud. Dospele obaveze ne može da plati, a u vlasništvu nema ni imovinu kojom bi obaveze mogle da se naplate sudskim putem. Veletrgovina već računa na gubitak, iako je istražnim radnjama utvrđeno da je vlasnik ovog STR-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u međuvremenu na ime supruge otvorio novu trgovinu, nastavio da radi i nabavlja robu od drugog veleprodavca.

– To je samo jedan od primera sa kojima se susrećemo u poslu. Postoji problem naplate i u ovom trenutku je dospelo oko 50 odsto obaveza od ukupnih potraživanja, a među dužnicima su uglavnom manji kupci – kaže Nebojša Jušković, direktor kompanije „Delvelpro" koja ima ukupno 2.400 kupaca, a više od polovine su male trgovinske radnje.

Problem naplate u poslednjih šest meseci je ovu veleprodaju naterao da menja strategiju, pa se sada svakom kupcu prilazi analitičnije, pravi se njegov rejting i na osnovu toga postavljaju uslovi i limit za kupovinu robe.

– Ima dosta mešetara, firmi koje kupuju od nas, a onda nabavljaju i od naše konkurencije, prezadužuju se i na kraju dolaze u poziciju da ne mogu da izmire svoje obaveze. Zakon bi, mislim, trebalo bolje da definiše ovu oblast – kaže Jušković i podseća da poslednjih meseci naplata kasni više od 40 dana, a u nekim slučajevima i tri meseca preko roka naplate.

Upravo o ovom problemu bilo je reči i na sastanku predstavnika velikih trgovinskih lanaca sa premijerom Mirkom Cvetkovićem. Zaključeno je da je likvidnost u trgovini u ovom trenutku poboljšana, budući da je isplaćeno 70,9 odsto dospelih obaveza prema dobavljačima, ali da i dalje treba da se razgovara o tome kako rešavati probleme na duže staze.

– Trgovina Srbije već duži niz godina „pati" od nedostatka obrtnog kapitala. Problem je mnogo složeniji nego što na prvi pogled izgleda, a kulminirao je s krizom i padom prometa. Jasno je da nedostatak novca u trgovini podrazumeva nemogućnost kreditiranja potrošača. Trgovina i na veliko i na malo ima problem naplate i potražuje znatna sredstva. Zato bi trebalo da se pronađu povoljniji izvori kreditiranja, kako bi trgovina mogla u dovoljnoj meri da koristi kreditnu prodaju – kaže profesor Ekonomskog fakulteta Stipe Lovreta.

Po njegovom mišljenju, svaka trgovina koja uzima skupe kredite osuđena je na propast. S druge strane, dobro je što je Vlada Srbije odlučila da kreditira velike trgovine, ali bi što pre trebalo da se uključi i u rešavanje problema nelikvidnosti malih trgovina. Lovreta smatra da u Srbiji postoji generalna odbojnost prema trgovini, što je neprimereno modernoj tržišnoj privredi.

Ekonomista Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović kaže da se u slučaju dužničke krize velikih trgovinskih lanaca nije dogodila nikakva čarolija.

– Preko leđa dobavljača veliki trgovci su nameravali da se šire u regionu i da se razvijaju. U trenutku kada je došlo „do grla" isplatili su novac. Prebacivanje loptice na dugove malih trgovinskih radnji je smešno, jer većina trgovina ovog formata garantuje ličnom imovinom, dakle nije u poziciji da rizikuje – kaže Stevanović i dodaje da će veliki lanci narednih nekoliko godina smanjiti apetite i mirovati, što i nije loše.

On podseća da država ne treba da razmišlja o povoljnijim kreditima, nego da je njena uloga da obezbedi dobro poslovno okruženje, smanji sistemski rizik države i cene kapitala, a to će doneti i jeftinije kredite, ne samo za trgovinu.

Jelica Antelj

-----------------------------------------------------------

Krediti za male trgovine

Ponudili smo malim trgovinama da koriste subvencionisane kredite za poboljšanje likvidnosti, pošto je tačno da i oni imaju sve više problema i nisu u mogućnosti da plaćaju svoje obaveze prema velikim trgovinama i proizvođačima, kaže za „Politiku" Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga.

Te sume pojedinačno, dodaje, nisu velike, ali ukupan dug nije zanemarljiv.

– Ustanovili smo i da neki od njih izazivaju bankrot i stečaj i gotovo na istom mestu pokreću novi posao. Mi smo već razgovarali sa Asocijacijom malih trgovina o ovom, ali i problemu nelikvidnosti i nastavićemo i dalje da učestvujemo u rešavanju problema – kaže Milosavljević.

Kako kaže ministar, ukoliko procene da ne mogu da opstanu, male trgovinske radnje bi trebalo da ulaze u sastav velikih trgovina. Takođe bi bilo poželjno da smanje broj artikala i sa skupljih se preorijentišu na dnevno potrošne artikle, kao i da nabavljaju robu od proizvođača koji nisu lideri na tržištu.

Milosavljević je rekao da će se u narednom periodu još razgovarati o prevazilaženju navedenih problema.

[objavljeno: 17/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.