Izvor: Blic, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dug po osnovu kredita u Srbiji 809 milijardi dinara

Stanje duga po bankarskim kreditima u Srbiji bilo je na kraju septembra 809,4 milijarde dinara, što je 31,2 odsto više u odnosu na početak godine, pokazali su podaci Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije.



Najveći rast - 51,1 odsto, ostvarili su krediti preduzetnicima, koji su u septembru dostigli 24,4 milijarde dinara.

Međutim, prema rečima generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije Veroljuba Dugalića, toliki porast ne daje realnu sliku, jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << baza za rast kredita niska.

Dug stanovništva Srbije po osnovu bankarskih kredita bio je na kraju septembra 271,4 milijardi dinara, što je porast od 38,8 odsto u odnosu na početak godine.

Najveći rast zabeležili su stambeni krediti - 67,6 odsto, i dostigli 83,5 milijardi na kraju septembra.

Dug po osnovu gotovinskih kredita na kraju septembra bio je 128,4 milijardi dinara, što je 37,4 odsto više u odnosu na početak godine.

Učešće docnje, odnosno dospelih nenaplaćenih obaveza preko 60 dana, kod stanovništva je 1,2 odsto, 0,2 odsto manje nego pre devet meseci, što znači da građani Srbije sve urednije isplaćuju svoje dugove.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.