Dubai prodaje aviokompaniju Emirati

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubai prodaje aviokompaniju Emirati

Dubai -- Emirat Dubai, sa procenjenim dugom od 110 milijardi dolara, pokušava da pronađe investitore za svoje najpoznatije koncerne.

Jedan od najvećih Emirata računa da obezbedi oko 20 milijardi dolara od prodaje čija je realizacija poverena šeiku Ahmetu ben Saidu Al Maktumu.

Šeiku Ahmetu Maktumu, do sada poznatom samo kao tehnički talentovanom članu vladajuće porodice, koja je pomoću aviokompanije "Emirates" uspela da utera strah vodećim avioprevoznicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zapada, predstoji spasavanje cele zemlje od finansijskog kraha.

On je prošle nedelje napustio fotelju šefa "Emirates" i stao na čelo državnog holdinga "Dubai World" sa zadatkom da sprovede grandioznu privatizaciju, koja će, prema njegovim rečima predstavljati "rasprodaju veka".

Viši poreski savet Dubaija je već objavio listu kandidata za delimičnu privatizaciju na kojoj su se osim aviokompanije "Emirates", i trećeg po veličini u svetu globalnog lučkog operatera "DP World" (50 luka u 31 zemlji), našle i državne koproracije "Dubai Elektricity" i "Water Autority (Dewa), kao i "Dubai Aluminium" i lanac hotela "Jumeirah".

Prema podacima banaka, ukupan dug Emirata je zbog globalne hipotekarne i finansijke krize dostigao 110 milijardi dolara, od čega sa 40 milijardi dolara učestvuje "Dubai World". Ova korporacija je poslednjih meseci već uspela da sa svojim kreditorima dogovori restruktuiranje duga za 3,5 milijardi dolara.

Investiciona kompanija "Dubai International Capital" u vlasništvu porodice emira, krajem prošle nedelje je završila restruktuiranje svog duga od 2,6 milijardi dolara.

Eksperti su proračunali da bi samo prodaja 49 odsto aviokompanije "Emirates" mogla da donese najmanje sedam milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.