Svet

Utorak, 21.12.2010.

08:35

Dubai prodaje aviokompaniju Emirati

Emirat Dubai, sa procenjenim dugom od 110 milijardi dolara, pokušava da pronađe investitore za svoje najpoznatije koncerne.

Izvor: Tanjug

Default images

Jedan od najvećih Emirata računa da obezbedi oko 20 milijardi dolara od prodaje čija je realizacija poverena šeiku Ahmetu ben Saidu Al Maktumu.

Šeiku Ahmetu Maktumu, do sada poznatom samo kao tehnički talentovanom članu vladajuće porodice, koja je pomoću aviokompanije "Emirates" uspela da utera strah vodećim avioprevoznicima zapada, predstoji spasavanje cele zemlje od finansijskog kraha.

On je prošle nedelje napustio fotelju šefa "Emirates" i stao na čelo državnog holdinga "Dubai World" sa zadatkom da sprovede grandioznu privatizaciju, koja će, prema njegovim rečima predstavljati "rasprodaju veka".

Viši poreski savet Dubaija je već objavio listu kandidata za delimičnu privatizaciju na kojoj su se osim aviokompanije "Emirates", i trećeg po veličini u svetu globalnog lučkog operatera "DP World" (50 luka u 31 zemlji), našle i državne koproracije "Dubai Elektricity" i "Water Autority (Dewa), kao i "Dubai Aluminium" i lanac hotela "Jumeirah".

Prema podacima banaka, ukupan dug Emirata je zbog globalne hipotekarne i finansijke krize dostigao 110 milijardi dolara, od čega sa 40 milijardi dolara učestvuje "Dubai World". Ova korporacija je poslednjih meseci već uspela da sa svojim kreditorima dogovori restruktuiranje duga za 3,5 milijardi dolara.

Investiciona kompanija "Dubai International Capital" u vlasništvu porodice emira, krajem prošle nedelje je završila restruktuiranje svog duga od 2,6 milijardi dolara.

Eksperti su proračunali da bi samo prodaja 49 odsto aviokompanije "Emirates" mogla da donese najmanje sedam milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Svet

Poruka Kini: Ili mi ili oni

Zamenik američke ministarke finansija Voli Adejemo izjavio je danas da Vašington i Evropska unija moraju da prenesu poruku Kini da njene kompanije moraju da biraju između poslovanja sa ekonomijama SAD i EU ili snabdevanja Rusije robom.

18:31

31.5.2024.

1 d

Podeli: