Državni koferi prazni, krpi se budžet

Izvor: B92, 28.Jun.2015, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni koferi prazni, krpi se budžet

Nigerijska država duguje 658 milijardi nairi (3,3 milijarde dolara) i jedno od rešenja za finansijsku krizu u toj zemlji mogle bi da pruže banke.

One bi federalnim jedinicama odobrile zajmove sa rokom dospeća do 20 godina, izjavio je guverner države Zamfara Abdulaziz Abubakar Jari.

Predsednik Nigerije Muhamadu Buhari je ove nedelje, nakon sastanka sa guvernerima svih 36 federalnih jedinica, izjavio da su državni koferi "bukvalno prazni", a da bi vlada mogla da iskoristi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo novca sa naftnog računa da bi isplatila zakasnele plate, prenosi Rojters.

Neke od nigerijskih država su se, da bi finansirale infrastrukturne projekte, zadužile na domaćem tržištu obveznica i kod banaka kada su cene nafte bile visoke. Cene tog energenta, najvećeg izvora prihoda za Nigeriju, potonule su ostavivši vladu u problemima sa finansiranjem i sa neisplaćenim platama u javnom sektoru.

Buhari, koji je stupio na funkciju prošlog meseca, izjavio je da će iduća tri meseca biti problematična, ali je obećao da će povratiti milijarde koje su pokrali korumpirani državni zvaničnici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.