Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 20:52

Državna revizorska institucija nadležna za oko 11.000 korisnika budžetskih sredstava

Državna revizorska institucija nadležna za oko 11.000 korisnika budžetskih sredstava

Državna revizorska institucija je najviši organ zadužen za kontrolu trošenja javnog novca i upravljanja javnom imovinom. U našoj zemlji funkcioniše od 2005. godine i nadležna je za državnu reviziju oko 11.000 korisnika budžetskih sredstava i drugih korisnika javnih sredstava. Jednostavnije rečeno, pomaže državi da upravlja i koristi resurse, a za svoj rad odgovara Narodnoj skupštini.

Državna revizorska institucija predstavlja jednu od ključnih karika u sistemu finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovornosti u državi, jer brine da se javnim sredstvima i imovinom upravlja na finansijski stabilan način i u skladu sa odlukama i namerama Narodne skupštine, kaže dr Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije i dodaje da je ona ta institucija jedna od ključnih karika u oblasti utvrđivanja trošenja javnih sredstava, kao i odgovornosti lica zaduženih za te aktivnosti.

"Sve zainteresovane strane obaveštava o svom radu prvenstveno Narodnu skupštinu, koja ju je osnovala i kojoj polažemo račune, odnosno dostavljamo izveštaj o svom radu. Isto tako Vladi i svim subjektima revizije, medijima, nevladinim organizacijama, akademskoj zajednici i građanima tako da i građani imaju i mogu imati koristi od rada Državne revizorske institucije na način što kroz izveštaje mogu doći do jasnih, objektivnih, istinitih informacija o tome kako subjekti za koje su zainteresovani, koji im pružaju određene usluge, upravljajujavnim sredstvima i kakvu uslugu daju građanima", kaže dr Pejović.

Poslednjih godina, državna revizorska institucija značajno je unapredila svoj rad, a posebna pažnja usmerena je ka javnosti rada i objavljivanju izveštaja i drugih dokumenata koji su nastali u procesu revizije, te se na sajtu, mogu pronaći i izveštaji o tome šta su subjekti revizije preduzeli da otklone uočene nepravilnosti, kaže Pejović.

"Npr. ako smo dali preporuku da se plate ne smanje nego da se obračun plata uskladi u odnosu na propise, građanin će da zna da li je to usklađeno, a čitaće šta je subjekt napisao.“

Evropska unija pomaže DRI da bi ta institucija unapredila svoj rad, ali i kako bi se Srbija približila evropskim standardima u toj oblasti. Do sada je EU podržala rad DRI sa preko 1.7 miliona evra, a planiraju se projekti i u narednom periodu. Podsećamo da je ovo deo reforme javne uprave u Srbiji koje je podržan od strane Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.