Državna preduzeća bojkotuju ministra privrede

Izvor: Politika, 03.Okt.2013, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna preduzeća bojkotuju ministra privrede

Nijedno preduzeće od 153 u restrukturiranju, 615 neprivatizovanih i 35 republičkih javnih preduzeća, nije dostavilo sve podatke za „lični kartu”

Pojedina preduzeća u restrukturiranju, 35 javnih, kao i neprivatizovane firme sa spiska Agencije za privatizaciju,odbijaju saradnju sa državom, izjavio je juče ministar privrede Saša Radulović. U prvom susretu sa novinarima u Vladi Srbije on se požalio da mnoga od njih nisu popunila dostavljene formulare za izradu njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „ličnih karata”. U njima je trebalo da navedu podatke o imovini kojom raspolažu, zatim spisak obaveza i potraživanja, kupaca i dobavljača… Čekaće ih do kraja nedelje, a posle toga će uslediti kazne, rekao je ministar.

Ova preduzeća istovremeno se obraćaju državi za pomoć, a dobiće je samo pod uslovom ako ispune svoju obavezu, jer ministarstvo nema nameru da „novac poreskih obveznika baca u bunar”, naglasio je Radulović.

– Nijedno od preostala 153 preduzeća u restrukturiranju, 615 preduzeća na spisku Agencije za privatizaciju i 35 republičkih javnih preduzeća,nije dostavilo sve tražene podatke – rekao je Radulović. – Po zakonu, svako preduzeće mora da ih ima. To važi i za svako od 615 preduzeća u Agenciji zaprivatizaciju kojuvodi rukovodilac projekta, a u stalnojje vezi sa direktorom, nadzornim odborom ili zastupnikom kapitala. Bilo je opstrukcije i izbegavanja. Postavljana su pitanja: zašto pravimo „lične karte”, da li ima zakonskog osnova da se one prave… Do danas nismo dobili nijednu „ličnu kartu” sa svim traženim podacima.

Takva neodgovornost neće se tolerisati, bio je izričit ministar.

Od preostala 153 u tom statusu, sa 17 nije uspostavljena nikakva saradnju, od osam nisu dobijene tražene informacije, jedno preduzeće sarađuje, ali nije dalo tražene podatke, a 127 je dalo nepotpune podatke pa su potrebnedopune.

Od 615 preduzeća,koja se još pripremaju za privatizaciju, sa 216 nema nikakvog kontakta, saradnja sa 114 preduzeća nije zadovoljavajuća, 49 sarađuju, ali ne na pravi način, a samo 46 je dalo „lične karte” sa približno traženim podacima.

Od 35 javnih preduzeća, jedno se nije oglasilo, devet nije dalo očekivane podatke, 12 je spremno da odgovori obavezi, a 13 preduzeća je popunilo upitnik koji treba da dopune. Podaci su traženi i za preduzeća koja su uzimala kredite od Fonda za razvoj, a ne vraćaju ih. Do kraja sedmice će se čekati da ispune svoju obavezu, a potom će biti objavljena imena onih koja su se oglušila o poziv ministarstva, rekao je Radulović.

– Zakon o preduzećima i Zakon o privrednim društvima moraju da se promene, posle toga će uslediti kazne za rukovodstva preduzeća koja ne daju podatke o svom poslovanju, jer ona mnogo koštaju poreske obveznike i zaposlene u tim firmama – rekao je Radulović.

Prema Radulovićevim rečima, Ministarstvo privrede će nastojati da motiviše investitore koji bi od banaka preuzimali nenaplative kredite privatizovanih preduzeća i da, kao novi suvlasnici, preuzimajući pravo upravljanja, nastave da rade.

Ministarstvo privrede planira da 15. oktobra objavi oglas kojim će pozvati zainteresovane investitore da kupe neko od 179 preduzeća u restrukturiranju, da ulože svoj kapital kroz javno-privatnopartnerstvoilida ponude poslovneplanoveza njihovo oživljavanje. U javnom pozivu bićeobjavljene i „lične” karte tih preduzeća.

Izmene Zakona o privatizaciji, koje treba da budu usvojene do kraja godine, dodao je, treba da omoguće da se sudbina ovih preduzeća reši do kraja juna 2014. godine.

A. Mikavica

-----------------------------------------------------------

Poreska reforma po meri budžeta

Vlada još nije utvrdila predlog poreske reforme, koja treba da smanji teret dažbina na plate zaposlenih, naročito kod preduzetnika i malih preduzeća, u kojima je od 2008. godine izgubljeno 300.000 radnih mesta, rekao je Radulović. Novi poreski sistem treba da donese progresivno oporezivanje, u skladu sa prihodima. Tako bi se smanjili prihodi od doprinosa, ali bi se povećao priliv od poreza na plate u državnu kasu.

– Reformu poreskog sistema i njeno trajanje određuje stanje u budžetu – rekao je Radulović. – Situacija je veoma teška, deficit je veći od planiranog, imamo pad prihoda, vlada će odlučiti, ali lokalne samouprave neće biti oštećene.

objavljeno: 03.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.