Država odlučuje o Luci i klubovima

Izvor: B92, Tanjug, 13.Maj.2010, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država odlučuje o Luci i klubovima

Beograd -- Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da će Luka Beograd "ostati tamo gde jeste", ali da će o tome odlučivati država.

"Namena Luke Beograd je po generalnom planu i po svemu takva da luka ostaje gde jeste i u ovom trenutku ne postoji nikakva mogućnost da se to na bilo koji način menja", rekao je on.

Đilas kaže da se "sve aktivnosti luke dešavaju upravo na onom delu gde jeste luka, a okolo se nalaze razni magacini i skladišta za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislim da im nije mesto u tom delu Beograda, a kako će dalje izgledati lučka delatnost u celoj Srbiji zavisiće od novog Zakona o lukama, koji treba da donose država".

On je dodao da je "u ovom trenutku deo koji je lučki takav, a da delu zemljišta koji je okolo može da se menja namena" i napomenuo da ne treba zaboraviti ni činjenicu da je Luka Beograd u privatnom vlasništvu dodajući da je "trebalo možda prvo doneti Zakon o lukama pa onda prodavati luke u Srbiji".

"Mislim da bi bilo sjajno da najveća evropska luka, nemačka Duisport, koja je pokazala zainteresovanost, dođe i napravi zajedničko ulaganje sa pančevačkom lukom Dunav. To je samo 10 kilometara od centra Beograda i ako se to desi onda možemo da pričamo šta je dalji interes glavnog grada", dodao je gradonačelnik.

Prvo problem huligana, pa vlasništva nad klubovima

Đilas je, takođe, kazao da država, a ne grad, treba da donese odluku po pitanju vlasništva u fudbalskim klubovima u Srbiji - da li će biti privatno vlasništvo ili će biti primenjen neki drugi model.

"Mislim da je mnogo veći problem i Zvezde i Partizana ponašanje huligana na stadionima i kada se to bude rešilo grad je otvoren za svaki projekat, koji treba da omogući razvoj sporta i u kome može da participira", naglasio je Đilas.

Na pitanje da li je grad spreman da podrži projekat kojim bi stadion fudbalskog kluba "Crvena zvezda" postao poslovno-sportski objekat, Đilas je ponovio da bi država najpre trebalo da donese odluku o rešavanju vlasničke strukture u fudbalskim klubovima.

Đilas smatra da bi takvi projekti i Zvezdi i Partizanu omogućili dodatna sredstva koja bi se onda iz fudbala preselila u neprofitne sportove koji Srbiji donose najviše medalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.