Država neće prihvatiti manjak u Naftnoj   industriji Srbije

Izvor: Blic, 23.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država neće prihvatiti manjak u Naftnoj industriji Srbije

Čak i ako revizorska kuća KPMG, koja treba da podnese izveštaj o poslovanju Naftne industrije Srbije u 2008. godini, saopšti da je NIS poslovao sa gubitkom, teško da će članovi Upravnog odbora iz Srbije kompanije to prihvatiti, saznaje „Blic” u Vladi. KPMG će konačni izveštaj predstaviti 29. maja UO, a za sada se nagađa da su gubici između četiri i pet milijardi dinara.



U Ministarstvu energetike kažu da će se nakon sednice UO znati konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stanje na računu NIS-a za prošlu godinu, te da jedino posle ove sednice mogu da se u javnost iznose rezultati izveštaja revizorske kuće.

Šta će se, međutim, desiti ako država bude morala da pristane na gubitke NIS-a, niko za sada sa sigurnošću ne može da kaže, mada je naša strana čvrsta pri stavu da gubitaka nema.

Stručnjaci upućeni u problem kažu da treba sačekati konačni izveštaj, pa tek onda pričati o tome kako će država i „Gasprom” dogovoriti o poravnanju računa.

Inače, prema računici ruskog „Gasproma”, NIS je za prošlu godinu zabeležio gubitak od 3,8 milijardi dinara, a po srpskoj je ostvario dobit od oko 2,3 milijarde dinara.

Pretpostavka je da se do ovakvih razlika u završnim računima došlo zbog dividendi. Naime, Skupština akcionara je odlučila da podigne dobit NIS od oko sedam milijardi dinara i da tim novcem prebije dugovanja javnih preduzeća prema NIS. Rusi to ne priznaju.

- Što se tiče dividendi, država je bila vlasnik kapitala, pa je kao vlasnik i imala pravo da preraspodeli dividende, ali je i činjenica da Rusi i ne potežu mnogo to pitanje - objašnjavaju u Ministarstvu energetike.

Iako niko od članova UO ne želi da priča o tome šta će uslediti nakon što se završni račun ozvaniči, postoji nekoliko varijanti kako bi dve strane mogle da gledaju na to. Jedno od rešenja je da naša strana pristane na gubitke, što znači da u budžetu ne bi bilo novca od NIS, a Rusi ne bi preduzimali dalje korake. Druga varijanta je da „Gasprom” zatraži da mu javna preduzeća plate dugove. U najgorem slučaju slučaj, može da završi na sudu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.