Država (kasno) čisti svoje dvorište

Izvor: B92, 11.Sep.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država (kasno) čisti svoje dvorište

Beograd -- I dok u svetu postoji bojazan od novog talasa ekonomske krize, u Vladi Srbije poručuju da se efekti novog talasa još ne osećaju.

U Vladi kažu da će nas kriza možda i zaobići.

Privrednici, međutim, upozoravaju da su se problemi u međuvremenu samo nagomilali, kao i da je država uradila vrlo malo kako bi se pripremila za eventualni novi udar na srpsku ekonomiju.

Novi talas krize Srbija dočekuje sa većim brojem nezaposlenih, većom inflacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i budžetskim deficitom nego pre tri godine kada je kriza počela. Nisu isključena ni nova otpuštanja, a sve ono što je država trebalo da učini, ostalo je na obećanjima, smatra direktor Unije poslodavaca Dragan Marjanović.

Ocenjujući da je nova ekonomska kriza, koja se nadvila nad svetskom ekonomijom, malo drugačija od one iz 2008, Ćirić je rekao da su problemi koji su karakterisali poslednje dve i po godine krize u srpskoj privredi i dalje prisutni. To su, kazao je Ćirić, visoka stopa nezaposlenosti i problem likvidnosti domaćih preduzeća.

"Vlada Srbije je dosta obećala, a vrlo malo toga uradila. Doprinosi i takse nisu smanjeni, PDV se i dalje plaća unapred, što je izuzetno opterećenje za sve privrednike. Što se tiče investicija apsolutno ništa nije urađeno", kaže on.

Jedan od najvećih problema je i nelikvidnost privrede. Vlada planira da do kraja meseca donese Uredbu o ograničenju maksimalnog roka za plaćanje dobavljačima roba i usluga. Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić kaže da bi nova uredba vlade precizirala maksimalni rok kašnjenja preko datuma tzv. datuma valute i to bi se odnosilo na sve nove obaveze.

Ćirić je dodao da kada kaže država, pod tim misli na ministarstva, agencije, javna preduzeća i lokalnu samoupravu. "To bi bio važan signal, da se ne kreiraju dodatna kašnjenja, odnosno da se pokaže da je država krenula da počisti svoje dvorište", naglasio je ministar ekonomije.

On je upozorio da se mora uzeti u obzir i specifična situacija, gde javna preduzeća, primera radi, duguju privatnom sektoru jedan dinar, ali od njih potražuju čak tri ili pet dinara. "Moje je mišljenje, da će nova uredba pomoći da se taj lanac nelikvidnosti postepeno smanjuje", ocenio je Ćirić.

Ova odluka Vlade, kažu u Uniji poslodavaca jeste dobra, ali ju je trebalo doneti mnogo ranije.

"Ta odluka kasni sigurno 7-8 godina, i iako je sama po sebi dobra, pitanje je kako će se sprovesti u delo. Takođe, zašto nije doneta odluka da se postojeći dugovi vrate? Vraćaćemo dugove od danas, a one od ranije - ne zna se", navodi Dragan Marjanović.

Privrednike dodatno brine i to što nam predstoji preidzborna kampanja, kada se, po pravilu - puno priča, a malo radi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.