Država će pomoći obnovu ovčarstva

Izvor: B92, 22.Feb.2014, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država će pomoći obnovu ovčarstva

Pirot -- Država je obezbedila dobar program mera za povećanje broja ovaca, što će pomoći da se ovčarstvo u pirotskom kraju revitalizuje i da se broj ovaca poveća.

"Ovaj kraj je nekad bio bogat u svemu. Ovde sam čuo da je nekada bilo dvadeset puta više ovaca nego što ih ima sada. U tom delu smo izašli ove godine sa dobrim programom mera, povećali smo subvencije za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara i verujem da će to doprineti da se ovčarstvo vrati u ove krajeve", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

.U pirotskom kraju je 1986. godine bilo 360.000 ovaca a prošle godine, po podacima Veterinarske klinike, svega 18.000. Ministar je naveo da su povećane subvencije i za jagnjad u tovu sa 1.000 na 2.000 dinara. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici traže samo stabilnije tržište za njihove proizvode.

"Saopštio sam im da smo napravili povoljnu kreditnu liniju za njih, a opštine takođe mogu da pomognu", rekao je Glamočić, ukazujući da nije samo budžet republike kasa iz koje se mogu davati podsticaji poljoprivrednicima.

Dodao je da će se potruditi da poljoprivredne stručne službe budu direktan servis poljoprivrednicima kako bi se njihova tehnologija osavremenila i unapredilo njihovo znanje a sa ciljem da budu konkurentniji farmerima iz EU.

Glamočić je danas takođe obišao plantaže trešanja "Bresnik" kod Bele Palanke, farmu "Palermo" sa preko 1.000 svinja-tovljenika u babušničkom selu Striževac, kao i farmu sa 3.000 koka nosilja u Malom Jovanovcu kod Pirota. Nakon posete Beloj Palanci, Babušnici i Pirotu ministar je posetio i jedno poljoprivredno gazdinstvo u selu Gradinje u Dimitrovgradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Glamočić: Država će pomoći obnovu ovčarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2014

Država je obezbedila dobar program mera za povećanje broja ovaca, što će pomoći da se ovčarstvo u pirotskom kraju revitalizuje i da se broj ovaca poveća, rekao je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić u Pirotu, gde je posetio Poljoprivrednu stručnu službu i farmu ovaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.