Drama u Hrvatskoj još traje, a sada je objavljeno i drugoplasirano rešenje FOTO

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 16:58

Drama u Hrvatskoj još traje, a sada je objavljeno i drugoplasirano rešenje FOTO

Zagreb -- Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) će se izjasniti o dopisu Stjepana Pranjkovića.

On je povukao svoj predlog dizajna motiva kune na evrokovanici od jednog evra i odrekao se bilo kakvih prava po osnovi učestvovanja na konkursu za motiv hrvatske evrokovanice, objavila je Hrvatska narodna banka (HNB).

Centralna banka će danas održati sednicu na kojoj će se izjasniti o Pranjkovićevom dopisu.

Šta sad?

Kako Index saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz HNB, neće se ići na konkurs za sva rešenja, nego će se samo poništiti Pranjkovićev deo. Postoje dve opcije za dalje postupanje Komisije za novac. Prema prvoj opciji ne bi se raspisivao novi konkurs, nego bi se iz postojećih pristiglih ponuda odabrali drugi motivi, što znači da bi se birao novi najbolji motiv kune. Dva drugoplasirana motiva Stjepana Pranjkovića se takođe poništavaju i biraju novi. Druga opcija je da se ide na novi konkurs, ali samo za kategorije u kojima su poništene Pranjkovićeve nagrade.

Tesla na kovanici je najmanji "problem" za Hrvatsku, izgleda da je motiv kune falsifikat?

Iako je Evropska komisija već odobrila predloge hrvatskih evrokovanica, ne bi trebalo da bude problema s izmenama, tvrde u HNB. Jednostavno će se menjati odluka Evropske komisije kada HNB pošalje obaveštenje o izmenama.

Opcija prema kojoj se ne bi išlo u novi delimični konkurs, nego bi se izabrali novi pobednički motivi iz postojećih predloga bi bila dosta brža od raspisivanja novog konkursa za poništeni deo, ali u HNB nisu previše zabrinuti oko rokova iako su svesni da ne mogu da odugovlače. Rok za uvođenje evra je već zadat, a hrvatske evrokovanice treba iskovati mnogo pre tog roka da bi mogle da se distribuiraju.

Dizajner hrvatskih kovanica raskrinkan - tražio pomoć po grupama na Fejsu: "Dizajniram neke novčiće"

Iz HNB kažu da je odluku o konkursu na koji se bilo ko može prijaviti donela sama Komisija za odabir predloga likovnog rešenja za hrvatski evro. Bilo je i drugih predloga članova Komisije, od kojih je jedan da se mogu prijaviti samo stručni grafički, likovni i drugi dizajneri i umetnici, ali je prevladao stav da konkurs bude otvoren za sve.

Evropska komisija ostavlja način odabira dizajna nacionalnih evrokovanica na izbor same zemlje i do sada je postojalo mnogo različitih načina sprovođenja konkursa, od kojih je hrvatska komisija izabrala upravo ovaj.

Drugoplasirani dizajn

Inače, autor drugoplasiranog dizajna za motiv "Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini" za naličje evrokovanice od jednog evra je Petar Perčić, rođen 1999. u Čakovcu. Trenutno studira u Varaždinu - multimediju, oblikovanje i primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.