Dragutinović protiv povećanja rashoda

Izvor: RTS, 10.Dec.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragutinović protiv povećanja rashoda

Ministarka finansija Diana Dragutinović protivi se povećanju rashoda u predlogu budžeta za 2010. godinu. Dragutinović navela da su moguće preraspodele budžetskih sredstava.

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da u Predlogu budžeta za narednu godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, neće moći da se planira više sredstava za izdatke od predviđene sume, koja je predviđena u tom zakonskom predlogu.

"Teško da mogu da prihvatim veću sumu izdataka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od ove. Ovo je maksimalna suma izdataka, koja je dogovorena sa MMF-om i koja obezbeđuje prilagođavanje, znači manje učešće javne potrošnje u društvenom proizvodu", naglasila je Dragutinovićeva, posle konsultacija sa predstavnicima paralmentarnih grupacija u parlamentu.

Ministarka Dragutinović je, dan uoči najavljene rasprave o budžetu u parlamentu, ipak dodala da su moguće preraspodele tih sredstava, posebno u sferi socijalnih izdavanja, navodeći da će učiniti sve da to i uradi.

Diana Dragutinović je navela da su na konsultacijama pojedini predstavnici poslaničkih grupa kritikovali predloženi budžet za 2010. godinu, ali su i prihvatili da je tim zakonskim predlogom mnogo više izdvojeno za Koridor 10 i kapitalne investicije, i istovremeno izrazili zadovoljstvo većim izdvajanjima za poljoprivredu.

Prema njenim rečima, predstavnici pojedinih poslaničkih grupa su sa zadovoljstvom prihvatili veličinu stimulansa, jer je u predloženom budžetu predviđeno gotovo tri odsto bruto domaćeg proizvoda za različite fiskalne stimulanse, zbog čega će deficit biti relativno visok, ali ipak niži od većine evropskih zemalja.

U Skupštini Srbije za sutra u 16 časova zakazana je nova sednica parlamenta, na kojoj će poslanici razmatrati Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, pet pratećih zakona i četiri predloga zakona o potvrđivanju raznih međunarodnih ugovora.

Predlogom budžeta za narednu godinu predviđeni su prihodi u iznosu od 656 milijardi dinara, rashodi 763 milijardi dinara, a deficit 107 milijardi dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.