Dragin: Više niko neće moći da kupi državnu imovinu džabe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Više niko neće moći da kupi državnu imovinu džabe

BEOGRAD - Ministar Saša Dragin izjavio je danas da je Ministarstvo poljoprivrede sprečilo pojavljivanje PIK Zemuna 15. maja na licitaciji, jer je uvidom u dokumentaciju utvrdili da postoje nerealna potraživanja dugovanja i da će zbog toga podržati inicijativu sindikata zaposlenih u ovom kombinatu da se, zbog zaštite svojih interesa, pripoje Poljoprivrednom kombinatu Beograd (PKB).

Ministar Dragin je naglasio da država neće dozvoliti "da bilo ko više ikada može da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kupi državnu imovinu džabe".

Dragin je, obilazeći PKB, naglasio da je u susretu sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, direktorom PKB-a Milanom Veljovićem i ekspertskom grupom dogovoren još jedan sastanak u narednih mesec dana na kome bi se donela odluka o načinu povezivanja i budućem radu državnih poljoprivrednih gazdinstava, koja bi mogla da izdržavaju sama sebe, kao i o vrednosti imovine koju oni poseduju u vlasništvu.

"Najbitnija je činjenica da država mora imati prehrambrenu sigurnost građana u svojim rukama i da u svakom momentu postoji preduzeće, ili kombinat, koji može da proizvede i distribuira na tržište osnovne prehrambene potrebe za stanovništvo", naglasio je Dragin.

On je dodao da je državi, gradu Beogradu, pa i svima nama izuzetno bitno da se sačuva u vlasništvu PKB, PIK Zemun, da ne bi došli u situaciju da "moramo ponovo kupovati zemlju čiji smo sada vlasnici, od lokalnih tajkuna, ili špekulanata, koji su je za male pare dobili". Dragin je, na pitanje novinara o stanju useva zbog suše, naglasio da je nedavna kiša malo ublažila posledice eventualne suše, da nema velike štete na usevima, i da se usevi dobro drže.

Nažalost, dodao je on, i dalje zavisimo od padavina, i ako sušni period potraje, to neće biti dobro.

"Država mora da pronađe izvore finansiranja za nabavku i postavljanje sistema za navodnjavanje poljoprivrednicima, to je jedino trajnije rešenje ukoliko želimo da se ozbiljno bavimo poljoprivredom i nadam se da će u rešavanju ovog pitanja pomoći i usvajanje novog zakona o vodama, koji će definisati ko i na koji način će da plaća vodne doprinose", naglasio je Dragin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dragin:Uskoro rešenje statusa PKB-a (VIDEO)

Izvor: EMportal, 19.Maj.2009

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je danas da bi u narednih mesec dana trebalo da se pronađe model za rešavanje statusa Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Nastavak na EMportal...

DRAGIN: Uskoro rešenje statusa PKB-a

Izvor: Danas, 19.Maj.2009

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je juče da bi u narednih mesec dana trebalo da se pronađe model za rešavanje statusa Poljoprivredne korporacije Beograd. Ministarstvo poljoprivrede Srbije neće dozvoliti privatizaciju PKB-a, kako bi neko dobio jeftino zemljište, rekao je on novinarima...

Nastavak na Danas...

Hrana će uskoro da poskupi najmanje 30 odsto

Izvor: Blic, 20.Maj.2009, 08:37

Usevi u Srbiji danima vape za dobrom kišom, pa ukoliko u narednih desetak dana ne padne bar 20 litara po kvadratnom metru, rod pšenice, kukuruza, šećerne repe i suncokreta mogao bi biti znatno umanjen. A to bi, ocenjuju stručnjaci, na jesen moglo značiti uvoz i ulja i šećera i pšenice, jer hrane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.