Dragin:Uskoro rešenje statusa PKB-a

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin:Uskoro rešenje statusa PKB-a

Beograd -- Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin kaže da bi u narednih mesec dana trebalo da se pronađe model za rešavanje statusa Poljoprivredne korporacije Beograd.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije neće dozvoliti privatizaciju PKB-a, kako bi neko dobio jeftino zemljište, rekao je on i dodao da bi trebalo da se vidi na koji način može da se optimizuje rad PKB-a, ali i PIK-a Zemun i poljoprivrednog kombinata iz Obrenovca, koji bi trebalo da se pripoje PKB-u.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dragin je kazao da je između ostalog potrebno uraditi analizu potraživanja, odrediti vrednost parcela, razmotri Generalni urbanistički plan Beograda i naveo da bi novi sastanak predstavnika grada, vlade i preduzeća trebalo da se održi za oko mesec dana. On je ponovio da je očuvanje PKB-a pod okriljem države važno zbog prehrambene sigurnosti građana, jer Srbija terenutno nema nijedan tako veliki poljoprivredni kombinat.

"Najbitnija je činjenica da država mora imati prehrambrenu sigurnost gradjana u svojim rukama i da u svakom momentu postoji preduzeće, ili kombinat, koji može da proizvede i distribuira na tržište osnovne prehrambrene potrebe za stanovništvo", naglasio je Dragin.

Dragin je potvrdio da država nije dozvolila da se PIK Zemun nađe na licitaciji 15. maja i da je sindikat tog kombinata tražio da se njihovo preduzeće pripoji PKB-u. On je rekao da je uvidom u dokumente zemunskog kombinata utvrđeno da postoje i fiktivna potraživanja od 100 miliona evra, koja su urađena kako bi se odvratili kupci, a zemljište kupili oni kojima je interesantan zbog budućeg širenja grada.

Ministar je naglasio da država neće dozvoliti "da bilo ko više ikada može da kupi državnu imovinu džabe". On je dodao da je državi, gradu Beogradu, pa i svima nama izuzetno bitno da se sačuva u vlasništvu PKB, PIK Zemun, da ne bi došli u situaciju da "moramo ponovo kupovati zemlju čiji smo sada vlasnici, od lokalnih tajkuna, ili špekulanata, koji su je za male pare dobili".

I "Dragan Marković" u PKB

Generalni direktor PKB-a Milan Veljović je potvrdio da se radi i na rešavanju statusa Poljoprivrednog kombinata "Dragan Marković" iz Obrenovca u restrukturiranju, odnosno njegovom pripajanu PKB-u.

On je naveo da glavni problem predstavlja to što bi po ukidanju faze restrukturiranja taj kombinat bio u blokadi od oko 600 miliona dinara, jer je za vreme te faze naplata prispelih potraživanja onemogućena.

Veljović je kazao da pre pripajanja moraju da se reše dugovanja kako ne bi pala na teret PKB-a. Prema njegovim rečima, trebalo bi da se dogovori šta će od dugova da preuzme država, odnosno da li će biti trećeg tendera gde bi PKB ponudio jedan dinar za kupovinu kombinata "Dragan Marković" ili će se dugovanja rešavati na drugi način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.