Dragin: Suficit u izvozu agrara do 900 miliona dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragin: Suficit u izvozu agrara do 900 miliona dolara

BEOGRAD - Ovogodišnji suficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosiće od 700 do 900 miliona dolara, izjavio je ministar poljoprivrede Saša Dragin.

"Pored vojne industrije poljoprivreda je naša industrija sa najvećim suficitom u razmeni sa inostranstvom", kazao je on agenciji Beta i podsetio da je prošlogodišnji suficit iznosio oko 600 miliona dolara, što znači da bi ovogodišnji saldo mogao biti bolji za 15 do 50 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a zavisiće, kako je naveo "od angažovanosti izvoznika".

Porast izvoza voća i povrća

Prema njegovim rečima, suficitu je najviše doprineo porast izvoza voća i povrća, koji je imao rast još prošle godine, tako da je bio veći od izvoza žitarica.

"Kada imate hektar pšenice ili kukuruza vi ste socijalna slučaj, a kada imate dva hektara nekog voćnjaka ili proizvodnju povrća, vi ste gazda i jako dobro možete da zaradite", rekao je Dragin.

Ministar smatra da je važno i to što je Srbija ove godine dobila mogućnost izvoza prerađevina od svinjskog mesa, obrađenih na 70 stepeni, na tržište EU, jer će to doprineti da se vrednost izvoza poveća.

Dragin je kazao i da je Ministarstvo poljoprivrede pripremilo budžet za narednu godinu.

"Mi ne želimo da tražimo nerealno i bitno nam je da budžet bude na nivou 2008. godine", kazao je on, podestivši da je tada agrar dobio

24 milijarde dinara, odnosno sa rebalansom budžeta 28 milijardi dinara, dok je ovogodišnji budžet bio 16 milijardi dinara.

Ministarstvo isplatilo sve subvencije

Kako je istakao, veliki deo obaveza koje je Ministarstvo poljoprivrede imalo za ovu godinu prenet je u 2010, jer je 2009. iskorišćena za isplatu subvencija na vreme, zbog čega je nemoguće da se zanemarene obaveze iz ovogodišnjeg budžeta prenesu za još jednu godinu.

"Našim domaćinskim poslovanjem prema budžetu mi smo dokazali i pred Međunarodnim monetarnim fondom da poljoprivreda ne utiče na rast potrošnje", naglasio je Dragin.

Objasnio je da agrarni budžet ne predstavlja sredstva "koja idu na socijalna davanja", već su radi o investiciji i ocenio da je u godini ekonomske krize dokazano da vredi svaki dinar koji se uloži u poljoprivredu.

Dragin je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede isplatilo sve subvencije do agrotehničkih rokova za jesenju setvu.

"Kroz regrese poljoprivrednici dobijaju sredstva za deklarisano seme, kvalitetno đubrivo, odnosno dizel", kazao je on i dodao da se, nakon programa subvencionisane prodaje 100.000 minieralnog đubriva domaćih proizvođača registrovanim poljoprivrednicima, razmatra da se i za neke državne institucije, koje se bave poljoprivredom, obezbedi dodatnih 30.000 tona tog đubriva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suficit u poljoprivredi 700 do 900 miliona dolara

Izvor: EMportal, 03.Okt.2009

Ovogodišnji suficit Srbije u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda biće 700 do 900 miliona dolara, izjavio ministar poljoprivrede Saša Dragin.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.