Dozvoljen nivo aflatoksina u mleku vraćen na 0,5 mikrograma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvoljen nivo aflatoksina u mleku vraćen na 0,5 mikrograma

BEOGRAD -

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut da nema štetnih posledica po zdravlje.

"Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta", rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

Kako je dalje rekao, Vlada je danas usvojila uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kao i dva zaključka za interventnu pomoć poljoprivrednim gazdinstvima.

On je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, rekao da usvojena uredba o podsticajima omogućuje početak isplate subvencija, a zaključci predviđaju mere za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima koja su rešenjima veterinarske inspekcije privremeno zatvorena i zabranjeno im je stavljanje u promet sirovog mleka.

Knežević je precizirao da će farmerima biti distribuirano po 300 kilograma zdravog kukuruza iz robnih rezervi po stočnom grlu, kao i odgovarajuća količina zeolita kako bi u kratkom roku podigli nivo stočne hrane, a samim tim i mleka.

Poljoprivrednici za

Asocijacija poljoprivrednika zatražila je danas da nadležne institucije hitno donesu i realizuju mere za ublažavanje šteta koju poljoprivredni proizvođači trpe usled pojave aflatoksina u mleku.

To udruženje poljoprivrednika je saopštilo da podržava mere Ministarstva poljoprivrede koje treba da pomognu da se popravi kvalitet mleka u Srbiji.

Kako je precizirano, jedna od mera je da mlekare nastave da preuzimaju mleko sa farmi, bez obzira na njegov kvalitet, kako mleko ne bi propadalo na štetu farmera i kako bi proizvođači ostvarili pravo na premiju po predatoj litri mleka.

Za poljoprivrednike je prihvatljiva i odluka Ministarstva poljoprivrede da se svim farmama koje proizvode mleko podeli kukuruz iz robnih rezervi i to 300 kilograma po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina minerala zeolit koji neutrališe aflatoksin u stočnoj hrani.

"Pored ovih mera predlažemo usaglašavanje Pravilnika o prisustvu aflatoksina u stočnoj hrani i Pravilnika o nivou aflatoksina u mleku, jer prema trenutno važećim dokumentima dozvoljeni nivo aflatoksina u hranivu direktno proizvodi koncentraciju aflatoksina u mleku određenoj prema pravilniku koji je na snazi od 2010. godine", ukazala je Asocijacija proizvođača.

Zabranjena proizvodnja mleka na 73 farme

Veterinarska inspekcija donela je rešenja o zabrani proizvodnje sirovog mleka na 73 farme, koje imaju 1.382 stočna grla, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

On je na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, rekao da je van prometa stavljeno i 48 proizvodnjih serija mleka.

Knežević je napomenuo "da je Veterinarska inspekcija u prethodnih desetak dana imala ukupno 1.180 provera uzoraka na linijama orkupa mleka, fabrikama stočne hrane, farmama, gazdinstvima, objektima koji se bave prometom na malo".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.