Vlada: Nivo aflatoskina vraćen na staro

Izvor: Mondo, 28.Feb.2013, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada: Nivo aflatoskina vraćen na staro

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.

To je granica koja je važila dopre dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih ustanova, od Ministarstva zdravlja, VMA i Instituta Batut, da nema štetnih posledica po zdravlje.

Te količine ne mogu negativno da utiču na zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ljudi a omogućiće izvoz mleka u dve trećine sveta, rekao je Knežević na konferenciji za novinare.

On je kazao da je Ministarstvo poljoprivrede za mere dobilo podršku čitave Vlade Srbije i najavio da slede izmene Zakona o bezbednosti hrane i uređenje inspekcijskih službi.

Ministar je objasnio da donošenje novog pravilnika o aflatoksinu nije bila obaveza Srbije, već prepisivanje propisa EU, i podsetio da taj standard koji propisuje količine aflatoksina od 0,5 mikrograma po kilogramu imaju Rusija, SAD, Brazil, Argentina, Indija, a u EU Bugarska i još neke zemlje.

Knežević je rekao da se čekaju rezultati analiza iz Holandije, i ponovio da je mleko na tržištu u Srbiji potpuno ispravno i bezbedno, da je ono koje je sumnjivo preventivno povučeno.

Kako je istakao, mleko koje bude neispravno biće uništeno, a ako je ispravno biće vraćeno u promet.

Knežević je dodao da svake godine između pet i 15 procenta kukuruza ima povišen nivo aflatoksina, a da je prošla godina zbog suše bila izuzetak.

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu.

Usvojena su i dva zaključka za interventnu pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, izjavio je Knežević.

On je, na konferenciji za novinare, posle sednice Vlade, rekao da usvojena uredba o podsticajima omogućuje početak isplate subvencija, a zaključci predviđaju mere za pomoć poljoprivrednim gazdinstvima koja su rešenjima veterinarske inspekcije privremeno zatvorena i zabranjeno im je stavljanje u promet sirovog mleka.

Knežević je precizirao da će farmerima biti distribuirano po 300 kilograma zdravog kukuruza iz robnih rezervi po stočnom grlu, kao i odgovrajuća količina zeolita kako bi u kratkom roku podigli nivo stočne hrane, a samim tim i mleka.

(MONDO/Agencije Foto Beta /Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada: Nivo aflatoskina povećan deset puta

Izvor: Mondo, 28.Feb.2013

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5...To je granica koja je važila dopre dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević...On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih...

Nastavak na Mondo...

Povećan dozvoljeni nivo aflatoksina

Izvor: Mondo, 28.Feb.2013

Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5...To je granica koja je važila dopre dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević...On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih...

Nastavak na Mondo...

Vlada odlučila: Dozvoljen nivo aflatoksina vraćen na 0,5 mikrograma

Izvor: Večernje novosti, 28.Feb.2013

BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je da promeni Pravilnik o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku sa sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5, kao što je bilo pre do dve godine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.On je rekao da je Vlada dobila mišljenje od svih nadležnih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.