Dorić: Moguća godišnja zarada od eksploatacije ugljikovodika 14 mlrd. kuna

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jun.2015, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dorić: Moguća godišnja zarada od eksploatacije ugljikovodika 14 mlrd. kuna

ZAGREB - Vlada je ovoga tjedna donijela odluku o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Što će Hrvatska imati od toga, hoće li to otvoriti nova radna mjesta, te kako će utjecati na okoliš, 'U mreži Prvog' HRT-a govorili su predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić i profesorica Katarina Simon s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta.

- Ovo znači veliki gospodarski >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << razvoj za RH. Nakon što se potpišu ugovori - prva istražna bušenja možemo očekivati za godinu dana, a eksploatacija bi mogla početi za tri godine, kazala je Barbara Dorić.

Katarina Simon potvrdila je da će eksploatacija na kopnu početi puno ranije nego na Jadranu.

- Napreduje tehnologija, sigurnosni standardi i nadzor i ne možete početi s eksploatacijom ako ne zadovoljavate visoke kriterije i mogućnost incidenata svedena je na minimum, poručila je Dorić.

Kazala je kako u Hrvatskoj neće biti frakturiranja - nekonvencionalnoj tehnologiji vađenja plina i nafte iz škriljevca. Dorić je dodala kako bi od budućih eksploatacija Hrvatska mogla godišnje zarađivati osam milijardi kuna od eksploatacije na moru te šest milijardi na kopnu.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.