Dolar pobedio druge valute

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar pobedio druge valute

05.06.2012. -

Ove nedelje je dolar demonstrirao ozbiljno učvršćivanje u odnosu na svetske valute. Evro je obnovio dvogodišnji minimum na pozadini problema Španije. Australijski dolar se spustio na 8-mesečni minimum. Pala je rublja, padaju brazilski real i indijska rupija. Sve je to na pozadini pojeftinelih nafte i zlata. Eksperti kažu da se u uslovima globalne nestabilnosti investitori trude da ulažu u pouzdane aktive, kakvim smatraju dolar.

Devizna tržišta zu završila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ovu nedelju i čitav maj u očitom stanju groznice. Svaki dan su se obarali antirekordi. Analitičari su pažljivo pratili pad nacionalnih valuta i prognozirali mračnu budućnost, a stonovnici mnogih zemalja su aktivno kupovali devize. Najviše su izgubile valute zemalja Istočne Evrope. Naprimer, mađarski forint i poljski zlot su pali za 12 odsto, češka kruna za 10 odsto, ruska rublja za 14 odsto. Pad valuta se aktivirao u maju, kada su bili zaoštreni problemi evrozone, - ističe vodeći analitičar agencije Finmarket Andrej Lusnikov.

Postaje sve jasnije da je evrozona primorana da sprovodi nove reforme uz one reforme i restrukturizacije, koje su već sprovedene ove godine. Usled toga je nastala napeta situacija na svim tržištima kapitala. Investitori izbegavaju rizike, zato je nastao pritisak na rublju. Međutim, ističem, pada ne samo rublja, to se isto dešava i mnogim evropskim (naročito, istočnoevropskim) valutama. Praktično danas ne postoji nijedna valuta, možda samo japanska jena, koja bi imala stabilan položaj.

Glavni makroekonomski činilac je pogoršanje situacije u evrozoni. Agencija Fič je smanila rejtinge 8 autonomnih oblasti Španije. Kina, SAD i EU imaju takođe negativne statistike. Evro je pao na dvogodišnji minimum, australijski dolar se spustio na 8-mesečni minimum.

Bojazan usporavanja svetske ekonomije rezultira padom kotiranja nafte. Mesečni grafički prikaz cena ponavlja dijagram pada kursa valuta zemalja, koje izvoze sirovine. Tokom maja nafta marke Brent pala je skoro za 20 odsto – od 119 dolara za barel na 98, a VTI – od 105 dolara na 84.

Vlasti u Rusiji se za sada ne uzrujavaju. Centralna banka tvrdi da su kolebanja u okviru valutnog koridora. Činovnici tvrde o popunjavanju rezervnih fondova i spremnosti da deluju u slučaju potrebe. Komentar zamenika premijera Arkadija Dvorkoviča.

Spremni smo na bilo koji razvoj događaja. Imamo neophodne rezerve. Za sada su cene nafte ionako više od onih, koje smo planirali za budžet, zato nismo zabrinuti. Međutim, imamo čitav arsenal sredstava, neophodnih radi borbe protiv kriznih pojava (ako do toga dođe).

Kurs ruske rublje se vratio na nivo 2009. godine, međutim, Centralna banka ne namerava da se bavi valutnim intervencijama. Karakteristično je da je pojevtinilo i zlato. Investitori prevode sredstva u jedini pouzdani, prema njihovom mišlenju, aktiv – dolare.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/bryankennedy/cc-by-nc

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.