Dok čekamo realizaciju Markioneovog plana, pad od 20%

Izvor: B92, 05.Jun.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dok čekamo realizaciju Markioneovog plana, pad od 20%

Industrijska proizvodnja je u aprilu veća 3,1%, a najmanji rast je u prerađivačkoj industriji od svega jedan odsto, rekao je saradnik časopisa MAT Ivan Nikolić.

On je na predstavljanju novog broja MAT-a u Privrednoj komori Srbije rekao da pad prerađivačke industrije ne može da kompenzuje rast u sektoru energetike i rudarstva.

"U elektroprivredi je proizvodnja bila veća 13 odsto i proizvodnja se posle pada u januaru prošle godine oporavila", rekao je Nikolić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Spoljotrgovinski deficit je u aprilu povećan, ali prema rečima Nikolića, i pored toga minus na tekućem računu još nije problem za ekonomiju jer je za 6,3 odsto niži nego u prvom kvartalu prošle godine.

On je rekao da rastu investicije i da je i promet u trgovini na malo "živnuo".

"Finansije su stabilne i u republičkom budžetu je suficit kao i na nivou opšte države", rekao je Nikolić.

Dodao je da je dobar i priliv deviza u zemlju i da je Narodna banka Srbje da bi održala stabilnost kursa od početka godine otkupila više od jedne milijarde evra i za toliko povećala devizne rezerve.

Koordinator istraživačkog programa MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je u aprilu u osam oblasti prerađivačke industrije zabeležen pad.

"Proizvodnja u prehrambenoj industriji koja čini 21 odsto preradivačke industrije već godinu dana stagnira ili pada, a izvoz je u aprilu nešto veći posle pada u prva tri meseca", rekao je Stamenković.

Dodao je da je pad zabeležen i u nekim sektorima hemijske industrije, proizvodnje električne opreme i motornih vozila.

"Proizvodnja motornih vozila i prikolica je u periodu od januara do aprila povećana simbolično za 0,2 odsto, a u aprilu nešto više za 3,6 odsto, ali unutar te oblasti proizvodnja motornih vozila, gde je dominantna proizvodnja Fijata, pala je za 20 odsto", rekao je Stamenković.

Dodao je da je taj pad kompenzovan proizvodnjom delova i pribora za motorna vozila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.