Dojče banka lane zabeležila neto gubitak od 5,3 milijarde evra

Izvor: B92, 02.Feb.2020, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojče banka lane zabeležila neto gubitak od 5,3 milijarde evra

Frankfurt -- Dojče Bank objavila je celogodišnji neto gubitak od 5,3 milijarde evra usred ogromnog projekta transformacije.

Prema anketi Rojtersa analitičari su očekivali gubitak od 5,1 milijardi evra za godinu, dok je neto gubitak u četvrtom tromesečju iznosio 1,5 milijardi evra u odnosu na očekivanja od milijardu evra.

Nemačka banka najavila je u julu prošle godine da će se povući iz svojih operacija globalne prodaje i trgovanja akcijama, smanjiti svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << investicionu bankarsku oblast i smanjiti 18.000 radnih mesta u pokušaju da do 2022. godine umanji prilagođenu bazu troškova.

Koeficijent zajedničkog kapitala 1 (CET1) banke dostigao je 13,6 odsto, nepromenjen u odnosu na četvrti kvartal 2018. i porast od 13,4 procenata u prethodnom tromesečju.

Glavni finansijski direktor Dojče Banke, Džejms von Moltke, rekao je za CNBC da je banka zadovoljna zamahom koji je viđen u četvrtom tromesečju tokom rane faze restrukturiranja.

U svom izveštaju o zaradi, Dojče Bank je navela da je celogodišnji neto gubitak "u potpunosti vođen efektima transformacije", prenosi Bankar.

Generalni direktor, Kristian Seving rekao je u saopštenju da omjer CET1, stabilizacija prihoda i "troškovna disciplina" znači da je banka uverena da može da finansira tranziciju vlastitim resursima i "vrati se u rast".

Banka je 2,6 milijardi evra gubitaka pre oporezivanja pripisala apsorpciji troškova transformacije u iznosu od 1,1 milijarde evra, umanjenju gudvila od jedne milijarde evra i troškovima restrukturiranja i otpremnina u iznosu od 805 miliona evra. Potpuni gubitak tokom godine dodatno je uključivao odloženo prilagođavanje procene poreske imovine u vezi sa transformacijom u iznosu od 2,8 milijardi evra.

Prihodi od prodaje i prihodi od prodaje sa fiksnim prihodom i valutom (FIC) doneli su provizorni povratak u četvrtom tromesečju, zabeleživši prihode od 1,2 milijarde evra, što je 31 odsto više.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.