Dobit NIS-a u devet meseci povećana za 2,6 puta

Izvor: RTS, 06.Nov.2017, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobit NIS-a u devet meseci povećana za 2,6 puta

NIS grupa objavila je konsolidovane rezultate poslovanja za devet meseci 2017. godine, prema kojima je neto dobit kompanije porasla za 2,6 puta u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosi 20,1 milijardu dinara.
Pokazatelj EBITDA, profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije, iznosi 34,3 milijarde dinara, što je za 53 odsto više nego u devet meseci prošle godine, saopštio je NIS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Nastavljen je i trend rasta obaveza NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda koje su u devet meseci 2017. godine iznosile 126 milijardi dinara, što je rast od sedam odsto u poređenju sa istim periodom 2016", navodi se u saopštenju kompanije.
Efekat mera za povećanje operativne efikasnosti na pokazatelj EBITDA iznosio je 5,1 milijardu dinara.
Obim proizvodnje nafte i gasa za devet meseci 2017. iznosio je 1,04 miliona uslovnih tona. Obim prerade zabeležio je rast od 10 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i iznosio je 2,6 miliona tona.
Istovremeno je za devet meseci 2017. godine NIS grupa realizovala ukupan promet naftnih derivata od 2,5 miliona tona što je za četiri odsto više u poređenju sa istim periodom prošle godine.
U devet meseci 2017. proizvedeno je 117.967 megavat časova električne energije što je 13 odsto bolji rezultat nego u devet meseci prethodne godine.
Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev izjavio je da su pozitivni rezultati poslovanja NIS-a dokaz da je kompanija izabrala optimalni model poslovanja u sadašnjim tržišnim uslovima.
"U izveštajnom periodu u razvoj NIS-a smo uložili 16,6 milijardi dinara i nastavili smo da radimo na povećanju efikasnosti poslovanja kompanije. Ove godine NIS je koncentrisan na realizaciju najvećeg projekta u energetskom sektoru Srbije - izgradnju kompleksa Duboke prerade u Rafineriji nafte u Pančevu. Takođe, nastavljamo sa modernizacijom i razvojem naše maloprodajne mreže, ulažemo u geološka istraživanja i u proizvodnju nafte i gasa, kao i u projekte iz oblasti energetike", naveo je Tjurdenjev.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VISOKO POVERENJE KLIJENATA: PIRAEUS banka beleži višestruko veći profit u trećem kvartalu ove godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2017

Rast od čak 60 odsto odobrenih kredita mesečno..Piraeus banka je i na kraju trećeg kvartala 2017. godine ostvarila profit u iznosu od 390,7 miliona dinara, što je višestruko bolji rezultat u poređenju sa istim periodom prošle godine. Takođe,  Banka je, u proteklih godinu dana, zabeležila rast...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.