Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra Šaranović KONAČNO PROGOVORIO i otkrio zašto kupuje hrvatsku kompaniju

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra" Šaranović KONAČNO PROGOVORIO i otkrio zašto kupuje hrvatsku kompaniju

"Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju"

Nebojša Šaranović, srpski preduzetnik i investitor, vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, u svom prvom intervjuu za Jutarnji list govorio je o razlozima zbog kojih se odlučio za kupovinu akcija Kraša i mogućem preuzimanju te kompanije.

Razgovor sa Šaranovićem vodili su u ponedeljak i utorak telefonski i putem imejla, a on se odlučio na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << intervju u jeku berzanske, ali, kako tvrdi, i ne samo takve bitke za Kraš.

- Reč je o uobičajenoj proceduri, mi i danas poslujemo u Hrvatskoj preko lokalne brokerske kuće koja nas savetuje o formalnim koracima. Ni u jednom se trenutku nismo hteli skrivati te u potpunosti poštujemo hrvatske zakone i pravila Zagrebačke berze. Kupujemo samo u svoje ime i za svoj račun.

- Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regiona i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom delu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične zaposlene. Verujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može doneti dodatnu vrednost. Rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo sa investicijama. Naša je grupacija vlasnik Jaffe i Baninija, kompanija čiji su proizvodi dobro poznati u Hrvatskoj. Otkad smo im mi vlasnici, one su znatno uspešnije. Neprestano investiramo u tehnologiju i razvoj. Samo smo u Jaffu uložili 28,6 miliona evra. Od našeg preuzimanja kompanija je učetvorostručila prihode, višestruko smo povećali proizvodnju i broj zaposlenih.

- Mi Kraš plaćamo po ceni koju smatramo fer vrednošću koju mali deoničari i zaposleni trebaju dobiti. Ova cena pokazuje njegov potencijal.

- Kada smo počeli kupovati, prokurista Kraša Marica Vidaković zamolila me je da se sastanemo kad budem u Zagrebu, ali na kraju nam se rasporedi nisu uskladili te do sastanka nije došlo.

- Do sada smo u Kraš uložili više od 45 miliona evra. Jako verujemo u pravni sistem Republike Hrvatske i smatramo da manjinski paket može biti profitabilan, te smo spremni participirati u Krašu i sa manjinskim udelom. Te smo mogućnosti svesni od početka, što nije promenilo našu odluku da investiramo. Mnogi nas upozoravaju na primere sinhronizovanog delovanja Uprave Kraša i Mesne industrije Braća Pivac, ali mi se time ne bavimo jer verujemo da za sve postoje zakoni i regulatori. To je njihov posao. Ne bi bilo dobro da Uprava bilo kojim svojim potezom u ovom procesu donese prevagu, a na štetu svih radnika, ostalih deoničara i same kompanije.

- To su zlonamerna tumačenja i potpuna neistina. U karijeri sam imao šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena. Verujem u proizvodnju i upravo zato investiram u ovu industriju. Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna proizvesti Bajaderu ili Griotte i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu. Svaku našu investiciju prate razvoj i rast fabrika, nova radna mesta i nova perspektiva. Svi koji prouče naše poslovanje u to se mogu uveriti na konkretnim brojkama i našim poslovnim potezima.

- Da bismo na to odgovorili precizno, morali bismo znati bruto bilanse kompanije, što još ne znamo. No, sigurno je da povećanje profitabilnosti vidimo kroz povećanje ulaganja u nove proizvodne kapacitete i sinergijske efekte sa ostalim članicama naše grupacije. Na primer, ono u šta smo sigurni je da postoji velik potencijal za povećanje prodaje na srpskom tržištu. Uvereni smo i da na drugim tržištima može bolje, a sredstava i znanja imamo.

- Ne mogu komentarisati buduće poteze Mesne industrije Pivac. Cena koju mi plaćamo svima je dobro poznata i mi nudimo cenu koju, prema našem mišljenju, mali deoničari i radnici zaslužuju.

- Dobili smo pismo radnika Kraš ESOP-a kojim nas obaveštavaju da Mesna industrija Braća Pivac nudi 50.000 kuna za jedan udeo u Kraš ESOP-u. Ta se ponuda odnosi na vlastite deonice Kraš ESOP-a, koje se ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi. Radnici su nas, smatrajući da je to malo, pozvali da i mi damo ponudu za vlastite deonice Kraš ESOP-a, što smo i učinili. Preko Uprave Kraš ESOP-a, za te vlastite deonice ponudili smo 130.000 kuna po udelu, što je gotovo dva i po puta više od onoga što nudi MI Braća Pivac. Ponudu smo uputili poštom juče ujutru sa Kipra. I ovaj put smatramo da je to realna tržišna cena. Dakle, u kontaktu smo tako da dobijamo pisma od zaposlenih u Krašu i Kraš ESOP-u, na osnovu kojih smo stekli utisak da radnici nisu zadovoljni trenutnim stanjem i razvojem situacije.

- Prema kome mislite da je ono neprijateljsko? Kako je neprijateljsko kada smo deoničarima ponudili dva i po puta višu cenu nego što je bila godinama na berzi, te smo jasno poručili koliko verujemo u Kraš i kakav potencijal u njemu vidimo. Činjenica da su se hiljade deoničara odlučile za prodaju najbolji je dokaz da u toj prodaji ne vide ništa neprijateljsko.

- Za sada su jako pozitivna. Imamo pisanu korespondenciju sa Hanfom i zadovoljni smo odgovorima. Znamo da u nekim delovima praksa ne postoji, ali ćemo službenom korespondencijom doći do odgovora i na ta pitanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.